Момин проход

Землището на Момин проход е населено от древността. Известно е с топлите си минерални извори още от времето на римската империя, като преди това тук се е намирало тракийско селище на серди и беси.

По времето на турското робство, селището е известно с името Солудервент – Воден проход или Проход на водите.

През 1950 г. Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. През 1964 г. той и още две селища – Костенец баня и Момина баня, се сливат и стават квартали от новия град Костенец.

В много легенди и турски архиви се среща названието Солудервент или Къз дервент, което означава Момин проход или Проход на водите. Според едно предание, разпространено сред населението от Средногорието, турците решили да преминат през Момина клисура и Солудервент за Ихтиман, след като не могли да пробият отбраната при Траянови врата. За да спрат нашествениците българите завирили река Мътивир и Ихтиманското поле се превърнало в огромно езеро, водата тръгнала през прохода и нашествието на турците било спряно.

В друга легенда пък се разказва, че турски големец имал болна дъщеря, не могла да пристъпи с болните си крака. Той давал мило и драго за обичната си единайста красива дъщеря. Водил я при много знахари и лекари, но никой не могъл да й помогне. Когато минали през този проход спрели за да си починат биволите. Девойката видяла, че наблизо се издига пара и поискала да я пренасят до там. Съгледала малкото вирче от където излизала парата, седнала и си потопила краката. И станало невиждано чудо, по цялото й тяло преминали приятни тръпки. И казала на баща си, че се чувства по-добре. Той се зарадвал и разпоредил да останат няколко дни. През това време тя си потапяла краката в топлата вода и накрая се почувствала напълно излекувана – момата проходила. Оттогава хората нарекли това място Момин проход.

Други смятат, че названието е свързано с характера на прохода – много тесен, стръмен и непристъпен, та дори може да бъде отбраняван само от девойки.

Изворите се наричали още Момина баня. Според д-р Христо Стойчев, първият наш лекар балнеолог, тези имена са свързани с момите (нимфите), които според легендите от тракийски и славянобългарски произход, се явявали през мрачните нощи в радиоактивните изпарения на минералните извори.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: