Джулай Морнинг

Джулай морнинг (или Джулая) е може би най-традиционният неформален празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно Слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват, но това няма връзка с езически или религиозни ритуали.

Началото му е сложено през 1986 г. във Варна като приятелска сбирка на хипари. Идеята дал Тяната, тогава млад хипар, който днес е вече легенда. Историята разказва, че той бил в казармата на пост точно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Обещал си повече никога да не посреща този изгрев сам.

И така тръгнало – събрали се няколко приятели на една полянка в Морската градина близо до Първо районно.

На следващата година джулайците били повече, увеличавали се на всеки първи юли толкова, че посрещането във Варна става непоносимо и истинските хипари бягат към Варвара. Днес посрещането на изгрева на брега на морето е далеч от хипарското движение и все повече се превръща в начин за бягство от градското ежедневие.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало с надежда за по-добро бъдеще.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея. Сега тя има и друг привкус – на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: