Биен Чюе

Веднъж, много известният доктор Биен Чюе прегледал владетеля Цан Хуан и  му казал: „Вие имате малък кожен проблем, но ако не се излекува навреме, после може да влезе във вътрешните органи.” Владетелят отрекъл: „Аз нямам никаква болест.” Докторът се сбогувал и си заминал. Владетелят казал на придворните си: „Лекарите обичат да лекуват хора, които не са болни само и само за да вземат пари.”

След десет дена, Биен Чюе пак минал от там и казал: „Болестта Ви вече е влязла в мускулите ви, ако пак не я излекувам, то тя ще се влоши!” Владетелят пак не обърнал внимание на това. Лекарят пак се сбогувал и си тръгнал, а владетелят пак не останал с добро впечатление от него.

След още десет дена, Биен Чюе пак прегледал владетеля и казал: „Болестта Ви е влязла вече в стомаха Ви, ако не се излекува навреме, ще стане много лошо.” Но владетелят пак не обърнал внимание на това.

След още десет дена, Биен Чюе от далеч погледнал владетеля и без да каже нищо, с наведена глава си тръгнал. Владетелят изпратил хора да го настигнат и да го попитат, защо си е тръгнал без да обели дума.

Лекарят отвърнал: „Когато болестта е върху кожата, може да се излекува с отвари от билки и компреси; като влезе в мускулите – с акупунктура и мокса; в стомаха – с по-силни отвари; но ако стигне до костите, лекарят вече е безсилен, а с това се занимава владетеля на Ада. Болестта на вашия владетел е вече в костите му, аз няма с какво да помогна.”

След пет дена, Цан Хуан почувствал болка в цялото си тяло и изпратил да доведат Биен Чюе, но лекарят отдавна си бил тръгнал. Не след дълго, владетелят умрял.

Тази легенда ни показва, че грешките и недостатъците на хората трябва да се поправят, защото ако се оставят така, то те ще станат по-големи и по-сериозни и не може да се предвиди края.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: