Легенда за появата на коприната

Китай е общопризната родина на коприната, а историята за бубарството датира от 3000 години, преди нашата ера. Откритият от китайците начин за производство на коприна се предава от поколение на поколение през изминалите няколко хиляди години, и в резултат на това, когато коприната за първи път стига до Запада, цената й е равна на златото. Затова само богатите и високопоставените хора можели да я използват. Дори един път, Юлий Цезар отишъл на театър, облечен с копринено палто и бил осъден от хората, че се облича прекалено луксозно.

Поради сложността в производството на коприната, самите китайци също са настроени с голямо уважение към нея. За появата й се разпространяват много легенди, а най-популярната е за момичето Луо Цзу–дъщеря на вожда от племето, намиращо се в провинция Съчуан, югозападен Китай.

Един ден, Луо Цзу заедно с приятелите си отишли в планините да съберат ягоди. Изведнъж тя видяла, че на една черница имало много бели дебели червеи. Те или бавно пълзяли и ядали листата на дървото, или спели, а някои от тях плюели бяла и дълга коприна. Оттогава нататък, всеки път когато Луо Цзу ходела в планините, внимателно наблюдавала тези червеи. След известно време, за нейна голяма изненада, видяла, че на цялото дърво висели безброй бели топчета. Луо Цзу ги събрала и занесла у дома, тя се опитала да намери нишката на една коприна и я изтеглила внимателно. Така тя успяла да изплете дори плат с тези конци. За голяма радост на Луо Цзу нарекли тези червеи  Сан – буба, а плетените от конците им – Чжан – коприна. След това Луо Цзу подарила плата на Хуан Ди – първият император в китайската история и се оженила за него. С помощта на императора, тя донесла червеите в къщи, и започнала да ги отглежда, като успяла да овладее технологията на бубарството. Обобщеният от Луо Цзу опит в отглеждането на бубите се използва дори и сега.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: