Родоският колос

Родоският колос е бил бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос. Намирала се е на остров Родос в Егейско море. Издигала се е на височина от 34 метра и е била най-високата статуя в древността. Статуята дело на Харес от Линдос е започната 292 г. пр.н.е. и е завършена в 285 г. пр.н.е.

Според легендата боговете издигнали Родос от дъното на морето по молба на Хелиос, затова нарекли града „свещен град” на Хелиос. По тази причина жителите му решили да почетат своя бог като му издигнат колос. В древността колоси се наричали статуите, чиято височина била много по-голяма от човешкия ръст. Според решението на родоските жители, техният колос трябвало да надмине всички, строени дотогава.

Истината е, че след разпада на държавата на Александър Македонски, управлението на Родос поел Птолемей I Сотер. След неговото утвърждаване в Египет, той сключил с Родос съюз, контролиращ търговията в източното Средиземноморие. През 305 пр.н.е. синът на другият диадоха Антигон I Едноокий – Деметрий I Македонски обсадил Родос с войска от 40 000 души. Държал главния град на острова в обсада цяла година. Накрая бил принуден да отстъпи пред приближаващия флот на Птолемей. Народът на Родос решил да продаде счупените оръдия и да построи статуя на почитания бог на слънцето Хелиос, за да се отблагодарят за застъпничеството.

Най-напред на мястото на бъдещата статуя бил положен постаментът. Дълбоко в него укрепили каменни стълбове. Статуята издигали постепенно, като я монтирали на части.

Харес завършил колоса след 20 години труд. Със своята височина 70 лакти, той надминавал всички дотогавашни колоси. Но бронзовият гигант просъществувал само 56 години. През 222 г. пр. Хр. Родос пострадал от земетресение. Опитали се да дигнат колоса, но не успяли. Родоският колос бил тотално унищожен от природното бедствие, но макар и повалена статуята е представлявала туристическа забележителност до 654 г., когато арабите отнасят и продават бронзовите й части. Легендата разказва, че сирийският княз заповядал останките на Родоския колос да бъдат пренесени в Сирия, като за тяхното транспортиране били използвани 900 камили.

Гигантското чудо не било въстановено, защото оракул предсказал, че това ще донесе нещастие на хората. Боговете се бунтували срещу Хелиос, а хората не трябвало да се месят.

Въпреки създадената легенда, идеята, че Колосът се е намирал на някое от трите пристанища днес остава незащитена. Най-вероятно е той да е бил издигнат върху акропола, в очертанията на светилището на бог Хелиос.

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Deyan
    Юни 10, 2013 @ 13:59:24

    Остана да напишете и че е било пълно с туристически автобуси и кораби с туристи желащи да видят туристическата забележителност-поваления колос !!!

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: