Входът за отвъдния свят на Маите

В Мексико, на полуостров Юкатан бил открит лабиринт от каменни храмове и пирамиди, които са разположени в 14 пещери, някои от които са подводни. Пътят на всички тях води до до една от пещерите, в която има 90 метров бетонен стълб, който стои  пред вода.

За да достигнат до входът към лабиринта, маите е трябвало да преминават един доста труден преход. Трябвало е да се катерят по трудни горски терени или да се гмуркат за продължително време.

Странното е, че входове към тези лабиринти са открити също в джунгли и надземни пещери в Белиз, северна Гватемала.

Експертите се чудят дали входът към другия свят е вдъхновил изграждането на лабиринта от  храмове и пещери на Маите или обратното.

В свещената книга Попул Вух, има древна легенда, която описва пътят на душите на починалите хора, който е бил ужасяващ, мокър и изпълнен с безброй предизвикателства. Те е трябвало да преминат по този път, следвайки куче, което е можело да вижда в тъмнината, за да успеят да достигнат до мястото откъдето да преминат в задгробният живот в Ксибалба – отвъдното или подземният свят.

Археолозите предполагат, че откритият лабиринтът е именно входа към другият свят.

Имайки предвид откритията, които доказват колко мистериозна цивилизация са били Маите. Учените се опитват да дадат отговор на загадката: съществуването на лабиринта ли е дало повод за създаването на легендата за отвъдното. Или легендата за отвъдното е дала повод за създаването на лабиринта.

Има най-различни хипотези по този въпрос.

Според един от водещите изследователи на мистериозния лабиринт Гилермо Де Анда, Тези пещери са естествени портали към други светове, които може би са вдъхновили създаването на легендата на маите.

Има естествено и теории, че легендата е предизвикала създаването на лабиринта.

Но няма обяснение как е изграден той. Защото за построяването на този лабиринт е трябвало да се носят тежки камъни и строителни материали на дълги разстояния под водата или в почти непроходими горски терени.

Няма все още твърдо и ясно научно обяснение за мистериозния лабиринт на маите, наречен „портал към отвъдното”, също и  „портал към други светове.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: