Лъвов мост

Лъвов мост е важно и натоварено кръстовище и мост в централните части на София. Преди построяването му през 1889 г. на това място се е намирал Шареният мост. Мостът преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. „Мария Луиза” и бул. „Сливница”, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града. Мостът е една от забележителностите на столицата, както и символ на столичния район Сердика. В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад Лъвов мост.

В турско реката тук се е наричала Канлъ дере т.е. Кървава река, легендата свързва името с нахвърляните в тази част на реката тела на избитите българи защитавели Средец и с нрава на местните шопи-средечани от Драз махала на които турците дали право да носят оръжие като пазители и подрържащи в изправност тукашните мостове по реката. Историята на „Шарен мост” се свързва с името на богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Сред шопите станал известен като „шашавия Халил”. Една реколта се случила много добра и сред шопите бързо се разчуло,че Халил купува слама. Селяните започнали да се надпреварват кой да му донесе повече. Халил никого не върнал, а честно,макар и евтино, плащал на всеки. На въпросите защо му е толкова слама, турчинът спокойно отговарял, че „времето продава сламата”. На следващата година реколтата не била толкова добра и селяните пак идвали при Халил-но този път, за да си купят по някоя кола слама. И Халил продавал-естествено,с голяма печалба. За да докаже на шопите,че изобщо не е „шашав”, съградил мост. От едната му страна стоял надпис: „С време продадох,мост създадох”, а от другата поръчал на каменоделците са изпишат върху камък едно нравоучение от Корана: „Където няма мост-съгради мост.Където няма чешма-съгради чешма”. В духа изцало на турската архитектурна традиция, мостът бил нашарен с червени и жълти линии, от където идва и името му „Шарен мост”. Днес тези надписи не са съхранени.

До Освобождението, на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците. В Османската империя е съществувало правило-ако престъпникът не е от града, да бъде обесен пред тази врата, през която е влязъл в него. Така например Левски е обесен до Източната порта. Местните обаче са екзекутирани по площадите. До Лъвов мост са обесени участниците в Априлското възстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Тук е екзекутиран и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стоицев, псалт в църквата „Св.Крал” (сегашна „Света Неделя”). Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на товамясто да се изгради паметник на обесените книжари и революционери. Идеята бързо е споделена от интелектуалци и политици и се стига до изработването на един много мащабен проект за мемориал. Изпълнението му започва през 1889-1891 г. от фирмата „Братя Прошек“ по проект на Вацлав Прошек и струва по това време 260 000 златни лева. За съжаление от целия комплекс е построен само мостът, на който лъвовете символизират четиримата обесени от турците българи. Мостът е дълъг 26 м и е широк 18,1 м. Украсен е с четири бронзови фигури на лъвове, откъдето идва и името му. Те са изработени от виенската фирма „Ваагнер Биро“. В книгата си „Спомени” Димитър Пенев обаче, посочва друг изпълнител на проекта-„Тодор Велян и сие”, под ръководството на инж. Конт, за когото пише подробно и списание „Светлина” , където е отпечатана една от първите фотографии на моста. Според първоначалния проект, мостът е централен елемент,около който трябва да се изгради голям кръгов площад, разделен на две от Владайската река, наричана в тази си част тогава „Канла” (кървава). От всичко това днес е запазена само паметната плоча на Георги Стоицев, която стои отстрани на моста, извън общия ансамбъл.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: