Мате

Напитката мате се приготвя от листата на растението Yerba Mate . Тя е широко разпространена в Централна  и  Южна Америка  и  e  традиционна за  Бразилия, Уругвай  и  Аржентина.

Там от незапомнени времена листата на Yerba Mate се сушат, смилат и запарват като за чай.

Защо хората по тези земи предпочитат напитката мате? Доказано е, че тя подобрява дейността на стомаха и подпомага усвояването на храната. Освен това  съдържа много витамини и нищо,  което да застрашава здравето. В Южна Америка мате е обичайното народно лекарство против физическа  и  умствена  преумора.

Според историците, първата отвара от мате се появила на бял свят благодарение на индианците от племената гуарани и кечуа (на езика на кечуа „мате” означава тиква). Както за шоколада, така и за мате се носят легенди, според които индианците са получили това растение като дар от боговете. Те дори им подсказали и как да се възползват от него. Откъдето и да е дошло обаче, мате твърде бързо става желана напитка в много южноамерикански страни и скоро за нейното приготвяне,  поднасяне и пиене се оформили определени правила и ритуали.

В  Европа мате пристига като екзотична напитка благодарение на йезуитите. Първи те започнали да я предлагат под наименованието „Настойка на йезуита” и практически сложили ръка на цялата търговия с мате на Стария континент. И независимо от това, че божиите служители я предлагали на цена много по-висока от тази на кафето и чая, тя набързо станала любимо питие  на  религиозните  европейци.

Цели два века търговията с мате процъфтявала, но дошли тежки дни и за нея. В началото на 19 век в Южна Америка започнали войни и революции и вноса на смляните листа за приготвянето на мате изведнъж секнал. След близо век и половина, освежителната напитка успяла пак да стъпи на европейска сцена и то в ролята на аристократично и изтънчено удоволствие, а популярността й в момента наново набира скорост.

Външно истинското мате прилича на зеления чай, но е малко  по-горчиво от него  и има особен сладникъв привкус. За да се усети по-пълно този нов за европейците вкусов коктейл и да се долови, както трябва неговият  особен тревен  аромат, са нужни две чудновати неща, известни   като аксесоари за пиене на мате.

Първият от тях се нарича „калебас”. Това е специален съд с вместимост от 300мл до 1л за запарване и пиене на мате.
Най-напред (а някъде  дори и сега) калебасите са се изработвали от тикви,  подобни  по  форма  на  нашите кратуни.

Смятало се е, че такъв калебас запазва идеално вкусовите качества на напитката, като в същото време поддържа и степента на нейната топлина. Изработеният от тиква калебас обаче изисквал много грижи – да се почисти и да се измие след всяко пиене и задължително да се изсуши, за да е готов за следващото. А като се има предвид, че индианците пиели мате непрекъснато – по всяко време на деня, това им отнемало много време. И те самите започнали малко по малко да изработват своите калебаси от дърво, да ги украсяват с инкрустации и фигури. Днес има стъклени, порцеланови, даже и метални калебаси. Те обикновено имат формата на огромна смокиня, която е резната в заострената си част (където е дръжката й). Срещат се и калебаси с формата на вази, дълбоки купи и  даже такива със заострено дъно – за да се забиват лесно в земята. Използват ги за пиене на мате на открито – така по-лесно се спазвало едно от традиционните индиански условия – мате да се пие сред природата.

Вторият чудноват и задължителен предмет за пиенето на мате е  т.н. „бомбиля”. Това е специална тръбичка, през която се пие напитката. Единият край на бомбилята прилича досущ на мундщука на цигаретата и лулите, а другият наподобява малко сито с десетина дупчици, разположени симетрично в два реда.

Тази тръбичка може да бъде права или извита във форамата на „S”. Индианците са я изработвали изцяло от дърво, но днес в магазините за мате, може да ви я предложат и направена от метал или пластмаса. Даже вече има и комбинирана бомбиля – нейната основна част е дървена, а ситото метално. Днес бомбилите се различават и по дължината на своите тръбички. Ако човекът, за когото купувате комплект от съд и прибор за мате обича напитката много гореща, тогава непременно към калебаса прибавете бомбиля с къса тръбичка. Ако е почитател на хладно мате , тогава бомбилята трябва да е с дълга, дори метална тръбичка (има и златни).

Самото приготвяне на мате става много бързо. Две трети от обема на калебаса се напълва с наситнените сухи листа от мате, които се заливат за минута-две с малко умерено топла вода, за да набъбнат. Щом това се случи, в тях се пъхва бомбилята, но така, че ситото й да опре дъното на калебаса. После набъбналата трева се долива до горе със загрята до 70-80 градуса вода (вряла, но не и кипяща) и се оставя за няколко минути да се запари. Тези минути наистина трябва да са само няколко (според вкуса на комапанията или отделния човек към горчивото), защото при по-продължителна запарка, матето започва доста да горчи. През цялото време на запарката бомбилята трябва да стои неподвижно в калебаса (матето не се нуждае от бъркане).

Щом напитката е готова започва голямото пиене – съдът обикаля всички и те всмукват от топлото мате през една и съща бомбиля. Е, тук европейците със сигурност ще направят промяна в правилата и вероятно всеки ще си ползва отделена бомбиля – като приборите за хранене или ще пият мате от малки индивидуални калебаси. Но истинският ритуал е такъв– с обща бомбиля и по всяко време на деня, че и на  нощта. Мате в Южна Америка се пие на приказка с приятели, на празници с роднини, на официални бизнес или политически срещи.

Ако в Уругвай или Парагвай ви поканят на вечерно мате,  това е знак за доверие и уважение към особата ви. По традиция, по време на такива срещи, стопанинът на дома зарапарва напитката и първо подава на своите гости или на най-уважавания човек на масата. Когато калебасът се изпразни, той обикновено го долива още  2-3 пъти.

В тези страни мате е  евтина и общодостъпна напитка , но в Европа, дори и в момента, тя все още се смята за  елитна  и  изтънчена  и  е  доста по-скъпа.

Освен това стандартно приготвяне на мате,  наречено „чимаррона”, има и множество други начини за приготвяне на тази екзотична напитка – повечето на принципа на коктейлите. Много хора предпочитат да пият мате с мляко (като зеления чай), други пък го смесват водка.  В Беларус правят подобен коктейл и го наричат „пържено мате”. Той има лек аромат на дим и сушени сини сливи, защото листата мате, от които се приготвя,  се сушат  по-дълго  от  обичайното.

На много места в Южна Америка  ароматизират  напитката  според  вкуса на  гостите  си – така могат да ви почерпят с медено, лимонено или портокалово мате. Дори има начин да ви поднесат и мате с вкус на кокошка.

В САЩ пък вече произвеждат бира с вкус на мате, а продавачите в магазините за чай предлагат богат асортимент от невероятно красиво изработени калебаси и бомбили– някой от тях вече примамват купувачи и от витрините на европейские магазини.

Сигурно скоро ще ги видим и в България.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: