Екатерина II Велика

Екатерина II Велика (на руски Екатерина II Великая), родена София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, е императрица на Русия от 1762 г. до смъртта си. Тя се възкачва на руския престол на 33 годишна възраст, в резултат на дворцов преврат, извършен на 28 юни 1762 г. Измайловският и Семьоновският гвардейски полк подкрепят възторжено новата владетелка, която е провъзгласена за самодържавна императрица в Казанския събор в Петербург.

Въпреки многото легенди за нейната необикновена личност неоспорими са няколко факта, че е най-дълго управлявалата Руската империя личност – цели 34 години, и че е била много похотлива. Знае се, че всичките й любовници са били и съветници в политиката й. Но до последния момент Екатерина не загубва самостоятелността във взимането на решенията си. С изключителната си женска интуиция тя променя облика на Русия завинаги. Превръща страната, която управлява, във велика сила и непреодолим фактор за останалите европейски държави. Разширява територията на империята във всички посоки и строи дворци, които бележат величието на Русия.

В края на петата поредна Руско-турска война от 1768-1774 година, предприета от великата руска императрица Екатерина Втора на 21 юли 1774 година е сключен договора между Русия и Османската империя в Кючюк Кайнарджа в Добруджа, близо до Дунав край Силистра. От името на Русия подписва граф Пьотр Румянцов. Подготовката на договора, уточняването на текста му, превода и подписването му траят около шест месеца. Граф Румянцов лично води цялата дипломатическа операция.

Легендата разказва, че Екатерина Велика по това време е безумно влюбена в него и ревнувайки го лудо пристига в Кайнарджа в свита на група придворни дами и престоява известен период от време там. Тя пристига с цел да го проследи дали й изневерява, но много скоро не издържа и му разкрива анонимността си. Няколко седмици императрицата и графът изживяват своята любов в Кайнарджа инкогнито, за която местните жители още разказват за техните „любовни гнезда.”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: