Пегас

В гръцката митология доста почитан е красивия бял кон с криле Пегасус. За този жребец гърците вярвали, че носи мълнии и други оръдия на Зевс. Според гръцката митология е участвал в много древни битки.

Гръцката митология разказва, че богът на морето – Посейдон се влюбил в Медуза, пазителка на храма на Атина. Един ден той я съблазнил в храма, но когато Атина разбрала какво се е случило, за да накаже Посейдон, проклела Медуза да се превърне в чудовище с отвратително лице и със змии за коса. Според проклятието всеки, който погледнел лицето й, щял да се превърне в камък. Медуза била наказана да живее на изолирания горгонов остров.

Пегас е изскочил от кръвта на Медуза, когато Персей – син на Зевс и Данае, я убива. От горгоновия остров Пегас отлита на планината Хеликон и за него започват да се грижат деветте музи. Този крилат кон е едно от най-красивите създания, които някога са виждали древните гърци.

Легендата за Пегас разказва, че след много години Атина го намира и го подарява на гръцкия герой – Белерофонт, като му дава и златни юзди, за да може да опитоми жребеца. Един ден, когато Пегас пасял около бреговете на един поток, Белерофонт метнал юздата върху него и след като го опитомил двамата станали неразделни приятели и се разхождали над седемте планини и морета.

Пегас бил по-бърз и от вятъра. С помощта на Пегас Белерофонт успял да извърши много велики подвизи, в това число да избави жителите на Ликия от чудовищната Химера. Окрилен от своите победи, героят искал да се възкачи на Олимп и да стане равен с олимпийските богове. Боговете се разгневили и наказали Пегас с лудост, карайки го да хвърли своя стопанин на земята. Според легендата след като паднал на земята Белерофонт ослепял, окуцял и бродил по света, надявайки се конят му да се върне. Пегас обаче бил приет добре и станал любимият кон на Зевс, който го използвал, за да му носи оръжията.

Пегас се сприятелил с Персей, синът на Зевс. Веднъж докато яздели над Средиземно море видяли красива девойка, завързана за скала и водна змия, искаща да изяде момичето. Това била Андромеда, дъщерята на кралицата на Етиопия. Тя им разказала, че майка й я дала за жертвоприношение на морската кралица, за да може да предпази Етиопия. Персей я спасил от змията и скоро след това те се оженили.
Атина, дарила Пегас със златна юзда, го завела до Юпитер, където той теглел каляската му. Аврора, богинята на зората, понякога също го яздела, за да може да сменя настъпването на деня и нощта.

Всички боговете обичали жребеца. Като награда за неговата служба Зевс създал съзвездие за крилатия кон в деветото небе на земята.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: