Легенда за маджарския княз

Живял някога млад мъж,син на владетеля на огромна страна простираща се до Черно море ,на име Тума-Мариен-Хан. Младежът силно се увличал по лова и веднъж,преследвайки упорито животно,стигнал чак до морския бряг. В далечината забелязъл малък кораб, украсен с разноцветни знамена. Движен от лекия бриз, корабът малко по малко се приближавал към брега и за голямо учудване на Тума и неговите приятели, неговите пътници биле само жени, даващи им знак за помощ. Тума-Мариен завързал една връв за стрелата си ,която изпратил към кораба, а пътничките привързали връвта за мачтата и така коръбът бил издърпан към брега. Щом пътничките слезли на брега, младия княз се влюбил в тази, на която всички останали оказвали особена почит. Тума поканил всички в покоите на баща си, където да отдъхнат. Разбирайки за благородния произход на девойката, бащата не се противил и благословил брачния съюз на сина си с нея.

А историята на девойката била следната…Тя се наричала Алемелия и била дъщеря на византийския император. Баща и бидейки строг към нея, я оставил на грижите на доверени жени на един остров в Мраморно море и повелил да не допускат нито един мъж да доближава до дъщеря му. Девойката растяла и добивала неземна красота, но и невинност и доброта и затова всички я обожавали. Веднъж, спейки, един слънчев лъч погалил девойката и станало чудо – тя забременяла. В страха си да разкрие позора на дъщеря си, императорът решил да я остави в ръцете на съдбата и милостта на морските ширини, качил девойките на малък кораб, натоварен с всякакви богатства и ги пуснал в морето.

Омъжената вече принцеса родила син, а по-късно дарила Тума с още два сина. Наследявайки баща си, Тума бил добър владетел и живота му бил изпълнен с щастие. Преди смъртта си,той призовал синовете си да живеят в мир и съюз. След смъртта му те се скарали, избухнала гражданска война. Така огромната страна се разпаднала и за нейното величие се запазели само спомени. Такива спомени и легенди се пазят и у народите, живеещи сред стръмните скали на Кавказките планини, станали тяхно убежище и защита на независимостта им.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: