Сусаноо и Аматерасу

Имало едно време един брат и една сестра на име Сусаноо и Аматерасу, създадени от Изанаги – богът на морето.

Докато братята на Сусаноо покорно държали позициите си във Високата равнина на Рая, той създавал неприятности на земята. Пренебрегнал работата си поради причината, че много от растенията на земята загивали. Изанаги попитал Сусаноо защо е тъжен, а той ясно заявил, че не харесвал земята, и вместо това искал да бъде в Йоми (Подземното царство на мъртвите) с неговата Изанами (Богинята на сътворението и смъртта). Изанаги се разгневил и наказал Сусаноо.

Преди Сусаноо да слезе в Йоми, той решил, че трябва да се върне в Рая да се сбогува със сестра си. И започнал своето пътуване, въпреки че неговото издигане предизвикало голям земетръс на земята. Чувайки това, Аматерасу се уплашила, че приближаването на Сусаноо е злонамерено. Аматерасу се подготвила за битка, и изчакала Сусаноо да се доближи.

Когато Сусаноо се появил, се опитал да обясни на Аматерасу, че е дошъл единствено да и каже сбогом. Тя искала доказателство и решила да направи състезание за създаване на поколение. Този който създаде раждане на мъж с червена кръв, ще покаже кой е праведния брат. Аматерасу взела меча му и му дала броеница в замяна. И двата предмета били измити и приготвени за състезанието. Аматерасу започнала първа, захапвайки сабята създала три божества от дъха си. Тогава Сусаноо сложил броеницата в устата си и създал пет божества от нея.

Сусаноо бил победителят, но въпреки божествата, които създала, Аматерасу била праведната сестра. Сусаноо се разярил и атакувал с хаос цялата земя и целия рай. Накрая, Аматерасу избягала и се затворила в пещера. Отсъствието на слънцето, било много тежко, и изисквало връщането на Аматерасу, давайки на Сусаноо строга присъда. Неговата броеница била скъсана, неговите нокти – на краката и ръцете, били изтръгнати, и бил подложен на няколко смущаващи ритуала. Накрая, боговете го изгонили от Рая е го изпратили в подземното царство на Йоми.

По-късно, когато Сусаноо се среща и убива драконът Ямата но Орочи (Осем разчленената змия), той открива таен меч, който бил скрит в опашката на чудовището. Подарил този меч, мечът Ама но Мура кама но Цуруги (Мечът на събиращите се облаци на Рая) или Кусанаги но Цуруги (Треворежещият меч) на Аматерасу.Според легендите тя го дала на нейния наследник Ниниги заедно с огледалото Ята но Кагами и скъпоценния камък Ясакани но Магатама. Този меч, огледало и скъпоценен камък са станали трите Свещени имперски съкровища на Япония.

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Trackback: Катана « Мистериозен свят

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: