Камбаните

Открай време камбаната съпътства човека и предначначението й не се е променило и до днес – тя гони злите сили и привлича добрите.

Камбани са се ползвали при богослужения в различни култури. В Египет жреците биели  звънците на Озирис и Изида.  При разкопки в двореца на асирийските владетели е намерена камбана от  9 в. пр. н.е., с изображение на духове.   На празниците в атинските храмове пък младежите носели  огърлици от малки звънчета, с които приканвали боговете да се присъединят към веселбата.

В Далечния изток, и по-специално в Китай и Япония, камбаните са разпространени като празничен атрибут. Според тамошните вярвания,  всеки, който се стреми към хармония, трябва да показва уважение към множеството добри духове и малки божества. А това най-лесно ставало  като им се поднесе храна и благовония, както и  небесна музика. И до ден днешен,  на големи празници в тези страни,   се чува  звън на хиляди камбани.

Китайците вярват, че камбаната е измислена от добрия и мъдър Бог на огъня и желязото, който живее някъде из Хималаите. Учените обаче са на мнение, че  именно  Китай е родина на камбаните. Там са намерени най-старите бронзови камбанки с диаметър 4,5-6 см,  на възраст 4 хиляди години.

Не е известно кога в християнския  свят за първи път при богослужение е  използвана кабана. Разпространението й обаче започва в края на 6 в., а през 604-606 г. камбанният звън бил официално въведен в богослужението.

Според някои вярвания, благодарение на силата и честотата на трептенията,  звукът на голямата църковна камбана, може да  унищожава опасни болестотворни микроорганизми във въздуха в радииус на няколко километра.  Звънци се използвали като предпазни амулети за домашни животни и за самите  домове. Древногръцките войници украсявали  с тях щитовете си, древноегипетските жреци ги връзвали към глезените си, а юдейските свещеници – към полите на дрехите си. Древните римляни пък слагали в гроба на починалия звънче срещу нечистата сила.

И до  днес на Британските острови подаряват на малките деца играчки със звънче  против  уроки. В Шотландия вярват, че ако на Рождество не чуеш камбанен звън, няма да доживееш до следващата Коледа. В Исландия в коледната нощ хората тичат по улиците със звънчета в ръка, за да гонят злите духове. Същото правят и нашите кукери  със своите звънци и чанове.

Затова, ако чуем камбанен звън, трябва да се спрем и да се вслушаме, защото тя пее с гласа на боговете.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: