Легенди за съзвездието Лъв

Зодиакалното съзвездие Лъв най-добре се вижда през нощите на март и април. Заобиколено е от съзвездията Девица, Чаша, Секстант, Рак и Малък лъв. В съзвездието Лъв с просто око могат да се видят около 70 звезди, които са слаби звезди. Най-ярките са Регул и Данебола. Най-ярките звезди на съзвездието образуват характерна геометрична фигура – силно удалжен неправилен шестоъгалник. С малко въображение в тази фигура може да се види тялото на лъв с буйна грива. Десният крак на лъва е добре очертан от наредени звездички. Звездата Данебола блести в края на дългата и извита като обръч опашка на лъва. В съзвездието Лъв има много интересни двойни звезди, но те се наблюдават с помощни телескопи.
Лъв е едно от най-старите съзвездия. Името на това съзвездие е дадено от древните египтяни.

В древен Египет, когато през нощите на март и април, високо над хоризонта заблестявали звездите на съзвездието Лъв, настъпвали големи горещини. Страната се превръщала в една изгоряла пустиня и даже долината на р. Нил изсъхвала и се напуквала. По туй време през нощите се чувал само ревът на лъвовете, които скитали, за да си търсят храна. Никой не смеел да отиде там. Пустинята се превръщала в царство на лъвовете. Това всяка година се повтаряло и за това древните египтяни нарекли областта от небето със звездите, които виждали над главите си, с името Лъв.Според преданията под този знак на това съзвездие трябвало да се раждат влики царе.

Древногръцката митологоя много добре ни запознава и с Немейският лъв. Той е ужасяващо чудовище, което опустошавало околностите на град Немея, откъдето дошло и името му. Бил удивително едър и имал твърда като стомана кожа, неуязвима за оръжия. Да убие Немейския лъв и да донесе кожата му била първата задача, която цар Евристей поставил на Херкулес. Дълго търсил Херкулес леговището на звяра, но накрая го намерил в една голяма пещера. Притаил се и го зачакал да се покаже.

Щом лъвът се появил, Херкулес пуснал по него няколко стрели, но те само раздразнили животното. Лъвът побеснял, а Херкулес се хвърлил към него, ударил го с боздугана си и го доубил с голи ръце. Метнал убитото животно на гръб и отишъл в Немея, където положил началото на Немейските игри, по време на които в цяла Гърция прекратявяли войните и царувал всеобщ мир. А когато Херкулес се върнал в Микена жив и здрав и с убития лъв, Евристей се ужасил от мисълта каква огромна сила притежава. Зевс отбелязъл първия подвиг на своя син, като създал на небето съзвездието Лъв.

От гледна точка на митологията Лъвът е символ на запазването на царската власт, неин атрибут. А влиянието на този зодиакален знак се изразява в чувството на гордост и голямо самоуважение.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: