Орхидея

Има легенда, която разказва как прекрасната Венера, докато се наслаждавала на любовни игри, изпуснала обувката си и тя се превърнала във възхитително цвете, символ на сексуалността й. Това цвете било орхидеята. На орхидеята и до ден днешен приписват вълшебни свойства, а от листата и семената й приготвят любовни еликсири.

Има и приказка за орхидеите, в която се разказва, че имало едно време една невероятно красива богиня. Тя отишла при хората да ги научи на доброта и взаимно разбирателство, но била прогонена от хората в гората. На мястото, където нощувала в гората, тя оставила ефирно було, което вятърът отнесъл, а на земята и по дърветата израснали нежни, ароматни цветя, подобни на веещи се воали, с прекрасни чашки и неземно красиви цветове. Може би точно така са се родили орхидеите.

А има и друга легенда, в която се разказва за един момък, увлечен по една от девойките, придружаващи бог Дионисий. Момъкът толкова силно пожелал девойката, че не се посвенил да й посегне. Момичето успяло да се отскубне и да избяга, но бог Дионисий, като разбрал, свикал зверовете и ги пратил да погубят момъка. Но нещо в него се събудило-май била зараждащата се мъжка солидарност, и го съжалил. Превърнал го в красиво цвете, чието име знаем-орхидея!

Съществува и една новозеландска легенда, свързана с орхидеите.

Хората от племето маори били очаровани от красотата на орхидеите и ги смятали за цветя с божествен произход. Те разказвали чудна легенда.
Било отдавна, отдавна, когато единствените видими части от земята били заснежените върхове и гори. От време на време слънцето разтопявало снега и тогава буйни потоци вода се спускали надолу и образували чудни водопади. Те от своя страна носели към моретата и океана блестяща пяна, която се изпарявала и се превръщала в къдрави облаци. Тези облаци в края на краищата съвсем закрили слънцето.

Веднъж на слънцето му се приискало да пробие този непроницаем покров. Започнал силен тропически дъжд. След него се образувала великолепна дъга по цялото небе.

Безсмъртните духове – единствени обитатели на земята тогава – били смаяни от невижданото до този момент зрелище. Те започнали да летят към дъгата и всеки искал да си намери място на този красив мост. Те се блъскали и се борели помежду си. Накрая се наместили и запели заедно.
Постепенно дъгата започнала да се огъва под тяхната тежест и рухнала към земята, разсипвайки се на хиляди разноцветни прекрасни късчета.
Безсмъртните духове и това не били виждали до този момент. Те наблюдавали ставащото със затаен дъх. Земята приела с благодарност късчетата от дъгата. От тях започнали да израстват чудни растения – орхидеите.
Така започнало триумфалното шествие на орхидеите по земята. Те ставали все повече и повече и никое цвете не смеело да оспори правото им да се наричат кралици на цветното царство.

500 г.пр.н.е. Конфуций определя аромата на орхидеята като Кралско ухание. Орхидеята е символ на пролетта, на изяществото и приятелството, символ на любов и любовното щастие, а според фънг шуй и носител на любов.

И нищо чудно, че ароматът й опиянява, защото ванилията се добива от шушулките на орхидеята, която краси земите на Мадагаскар.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: