Христофор Колумб

Мореплавателят Христофор Колумб е роден през 1451г. в предградие на Генуа, Италия. Семейството му започнало да се занимава с търговия и покрай нея той натрупал значителен опит в корабоплаването, минавайки по почти всички познати на европейците дотогава търговски маршрути из Средиземноморието и до Африка. колумб се установява в Лисабон – най-голямото пристанище по онова време и там основава работилница за карти, а от минаващите моряци събира сведения за мореплаването в Атлантика. Вероятно там се заражда идеята да стигне до „Индиите”, плавайки само на запад.

Хрис­тофор Колумб вярвал, че Земята има кълбовидна форма и че от Европа до Азия може да се стигне по море, като се плава на запад. Цели седем години той търсил подкрепа за проекта си да стигне до Азия през Атлантическия океан. След като краля на Португалия Хуан II му отказал, Колумб се обърнал към испанския крал Фердинанд Арагонски и кралица Изабела.

Най-после, на 3 август 1492 г., с испанска експедиция Колумб се отправил на югозапад през Атлантическия океан. По пътя сред безкрайния океан открил Саргасово море – морето без брегове. На 12 октомври 1492 г. моряците видели на хо­ризонта земя. Това бил остров от група­та на Бахамските острови. Колумб му дал името Сан Салвадор (Свети Спас или спасител). Днес този остров се нари­ча Уотлинг. Колумб бил убеден, че е дос­тигнал бреговете на Индия, затова наре­къл островите Западни Индии, а местно­то население индиос (индианци).

Плавайки в района, той открил Карибско море и още много острови. Най-големият от тях – Куба, Колумб приел за полуостров на Азия. Тук за първи път видяли тютюн, ца­ревица, кар­тофи. От Куба отплавал до ост­ров Хаити, където според него към брега се спускали „най-прекрасните долини в света”. Колумб нарекъл този остров Еспанъола (Ис­пански остров). Скоро обаче един от корабите заседнал в скалите. Наложи­ло се 39 моряци да останат на Еспанъо­ла в заслони, построени от разбилия се кораб. Това първо европейско селище в Америка Колумб нарекъл Навидад (Рождество). В началото на 1493 г. с останалите два кораба Колумб се отп­равил към Испания. Той довел в Европа няколко индианци, невиждани растения и птичи пера.

Колумб направил още три пътувания. Открил редица острови от Малките Антили, достигнал до северните брего­ве на Южна Америка, а при последното си пътуване слязъл на континенталния бряг – в Хондурас, Централна Америка. До края на живота си Колумб така и не разбрал, че е открил Америка.

Спорът кой всъщност е бил Христофор Колумб и наистина ли точно той е открил Америка, а не викингите или някой друг, вероятно ще продължава още с десетилетия. Мнозина индианци обаче смятат, че „откривателят” им, който и да е бил, е донесъл на коренното население на континента неизброими беди – болести, смърт, мизерия.

Тютюнът е бил открит от Христофор Колумб през 1492 г., когато стъпил в Новия свят. Двама от неговите моряци го занесли в Испания. Дълго време инквизицията задържала разпространението на тютюн в Европа, като обвинявала пушачите в магьосничество.

Предполага се, че Европа за първи път се е запознала с каучука след една от експедициите на Христофор Колумб през 1496 г. Сред многото екзотични предмети неговите моряци донесли и не особено гладки, но отскачащи при удар топки, които жителите на Хаити използвали като играчки.

Първият европеец, усетил вкуса на ванилията, е Христофор Колумб. Испанските конквистадори на Ернан Кортес обаче пренасят ванилията в Европа през XV век. Тя много бързо намира популярност на Стария континент.

Според една от легендите известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе Тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене „барбакоа”. Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен „барбакоа”. Новата технология за приготвяне на месото, заедно със своето название, бързо се разпространява из Европа.

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Ранни записвания
    Дек 24, 2013 @ 15:23:12

    Приятна статия и се радвам че ни пишете , блога е страхотен, има интересен и дизайн. Това, че се предполага , че Европа за първи път се е запознала с каучука след една от експедициите на Христофор Колумб през 1496 г. Сред многото екзотични предмети неговите моряци донесли и не особено гладки, но отскачащи при удар топки, които жителите на Хаити използвали като играчки.Тези неща не ги знаех, но са любопитни и след време може би ще с ами от полза за един изпит, ако имате още информация ще се радвам ако споделите с нас.

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: