Света Мъченица Акилина

Акилина била бедно сираче от Вивлос. Още като дете била закърмено със словото на Спасителя. Девойката била заобиколена от много идолопоклоници. Но Бог я дарил с дарба да влияе на хората, които сами ставали християни.

Един ден Акилина била извикана при римския управител Болусиан, за да принесе жертва на езическото капище. Девицата отказала да се подчини. Упорството й силно раздразнило владетеля, който продължил да я убеждава в заблудата, в която е изпаднала. Но Акилина била непоколебима.

Тогава подложили, светицата на нечовешки мъчения, до пълно изтощение. А после, захвърлили безжизненото й тяло извън града. Още същата нощ ангел небесен изцелил раните на мъченицата и я върнал към живот.

Изпълнена със сила и енергия, възкръсналата от мъртвите християнка отишла направо в двореца на Болусиан. Стреснат в съня си и обезумял, че отново я вижда, той обявил Акилина за магьосница и поискал публично да я умъртвят. Но когато палачът пристъпил да изпълни присъдата, светицата вече била мъртва. Оттогава християните почитат мъченическата смърт на св. Акилина.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: