Балдар

Балдар е един от най-светлите и прекрасни образи в скандинавската митология, както и най-трагичните. Той бил най-красивият сред асите. Балдар е бог на слънцето и пролетта. Носел радост, топлота и мир. Бил син на Богиня Фриг и Бог Один. С идването на Балдар на земята настъпва пролетта, животът се пробужда и всичко става все по-светло и по-красиво. Никому не бил сторил зло и бил обичан от всички.

Живеел в Асгард и се радвал на живота с останалите Аси. Чувствал се прекрасно сред тях и те със него. Но зла покроба надвиснала над Балдар. Всяка нощ сънувал, че скоро ще умре и че ще се спусне в мрачното царство на Богиня Хел (от там идва и английската дума hell-ад; а тази богиня била дъщеря на Локи). Сърцето му се свивало от мисълта за близката смърт. Один отишъл да се посъветва с Мимир, обаче той не можел да помогне. Отишъл и  при трите богини на Съдбата – Норните и те не дали някакъв обнадеждаващ отговор за избавление. Балдар трябвало да слезе в подземното царство, но щяло да дойде ден, когато да се върне.

Богиня Фриг решила да направи следното. Тя поискала клетва от  всеки камък, всеки метал, всяко растение, всеки див звяр, птица или риба, че нищо  няма да сторят на сина й. Това било чудесна идея, която дала резултат.

Само че забравила да вземе обещание от дивия имел. Той бил още недорасъл и не можел да даде клетва.

Всички се зарадвали и Балдар най-вече. Всички славели прозорливостта и мъдростта на богиня Фриг. Балдар се утешил и отново бил радостен. Забравил за сънищата си и помолил Боговете да проверят неговата неуязвимост. Те го замервали с мечовете си, камъни, лъкове и стрели. Но нищо не можело да му се случи.

Само Локи не се радвал на това. Той много завиждал на Балдар и умирал от злоба по неговата лъчезарност, красота и неуязвимост. И решил да открие слабото му място.

Преобразил се на старица и отишъл при богиня Фриг. Казал й, колко се притеснявал, че другите могат да погубят Балдар. Богиня Фриг, не разбирайки кой стои пред нея, гордо заявила, че няма защо да се страхува. Но направила и фаталната грешка да каже, че не взела клетва от дивия имел.

Локи бил извън себе си от радост. Направил стрела от дивия имел и погубил Балдар. Мъка обзела всички аси, вани, елфи, гноми. Дори най-заклетите врагове на Асите оплаквали онзи, който не бил сторил зло никому. Положили го в ковчег, а Один сложил на ръката му пръстен и му прошепнал няколко думи, които никой не чул. Но вероятно това били думи за утешение. С него била и жена му Нани, която умряла от мъка.

Минало време. Фриг решила да поиска откуп от Хела да върне Балдар. За това изпитание се решава Хермод – най-младият ас. Той бил едва осемнадесетгодишен. Один се зарадвал давайки му своя кон и Хермод потегля към Царството на Хела.

Открил Господарката на Мрачния Свят, Балдар и Нани. Хела се присмяла на идеята и отвърнала, че не бива да я мислят за толкова зла. Нека Хелмрод обиколи земята и ако видят, че всички плачат за Балдар, ще го пусне.

Балдар дал на Хелмрод пръстена а Нани кърпата си за глава като доказателство че са се видели.

Боговете се разпръснали по целия свят като чули условието. И всички скърбяли за Балдар: и хората и елфите и гномите и самата Земя, която стояла пуста и студена.

Освен Локи, разбира се. Като го срещнали Асите, той се бил преобразил на една великанка. Тя им отвърнала, че не й е мъчно, защото всяко добро се заплаща със зло. Така следвало да се отвърне на всичката доброта и радост, с която Балдар дарил света. Представила се под името Тьолк – Благодарност. И никой, никой не разбрал, че това бил Локи.

Но станалото с Балдар има много голям замисъл. След като настъпи Залезът на Боговете и Аси, зверовете и хората щяли да загинат във великата война с Локи и великаните, а старият свят да потъне в Световното море, Балдар, слепият бог Хьодер заедно с Магни и Моди щели да участват във повторното му издигане и прераждане. Според някои, Залезът на Боговете (Рагнарок) е същото събитие, описано от Платон за легендарният континент Атлантида. И именно чрез Балдар, Асите и Асгард ще се възродят отново.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: