Покахонтас

Легендата за красивата индианка Покахонтас и нейната любов към един чуждоземец води началото си още от 17-ти век, но сякаш се възражда след като студиото на Уолт Дисни създава едноименния анимационен филм. Всъщност историята далеч не е легенда, но се е превърнала в такава с годините. Покахонтас е дъщеря на вожд на едно от индианските племена, живели някога на територията на днешния щат Вирджиния. Макар да се счита, че майка й е от по-нисък социален ранг, англичаните се обръщат към нея с названието „принцеса”. Счита се, че Покахонтас е родена някъде към 1595 година, но се знае точната дата на нейната смърт – тя умира на 21 март 1617 година. Според най-разпространената легенда, след като се влюбва в красивия англичанин Джон Смит, Покахонтас се покръства и става негова жена. Независимо, че това всъщност е само красива приказка, името на младата индианка и до днес се свързва основно с това, че тя помага на първите заселници в района да се установят, като се счита, че този процес е започнал от днешен Джеймстаун.

Истинските, официални имена на прословутата индианка са Матоака и Амонуте. Покахонтас е детският й прякор, свързан с игривия й характер – на езика Поухатан то означава „малката лудетина“. Всъщност традициите на местната култура повеляват истинските имена на всеки от племето да бъде държано в тайна – това се прави, за да не може врагът да го използва, за да нарани човека. Именно затова индианците скриват от англичаните истинското име на Матоака и я представят като Покахонтас. След като става християнка, индианката получава името Ребека и взима фамилията на своя съпруг – Джон Ролф.

През месец май 1607 г., английските колонизатори пристигат във Вирджиния и започват да се установяват там. Именно тогава малката индианка и англичанинът Джон Смит се срещат за пръв път. Когато ловци от племето залавят чуждоземеца и го водят в селището, индианците възнамеряват да го екзекутират. Намесата на Покахонтас обаче спасява живота на Смит и това й печели уважението на всички новодошли в английските селища. Всъщност историята на англичанина е единственият източник на информация за събитията и много историци изказват съмнения по отношение на нейната достоверност, тъй като за спасяването си от индианката англичанинът споменава едва през 1616 г., в писмо до кралица Анн. През годините историческите факти се смесват, изменят и допълват, оформяйки историята за красивата индианка, влюбена в снажен чужденец.

Ранните исторически факти разказват как малката индианка се е сприятелила с Джон Смит и английските колониални селища, и често е отивала там да играе с децата. В години на глад и недоимък тя е носила храна на англичаните и ги е спасявала от гладна смърт. С годините обаче колонията се разраствала и се стигнало до нов конфликт между новодошлите и местното население, което се чувствало все по-заплашено за земите си.

През 1609 г. Джон Смит бива ранен при стрелба и се налага да се върне в Англия, за да получи медицинска помощ. Англичаните казват на индианците, че Смит е мъртъв и Покахонтас приема това за вярно – тя разбира, че той е жив едва няколко години по-късно, когато пътува за Европа, вече като съпруга на Джон Ролф. Според някои историци младата индианка е била омъжена и за един воин от нейното племе, наречен Кокоум, и това е станало някъде преди 1612 г. За този брак обаче не се знае нищо повече. Всъщност историческите факти по никакъв начин не намекват, че между Покахонтас и Джон Смит е имало някаква любовна връзка – тази част от легендата се появява по-късно и само в художествените произведения.

През 1613 г. Покахонтас отсяда в селище на племето Пасапатанзи, които търгуват с нейното племе. Тук пристигат двама английски колонисти, за да търгуват с местните – те забелязват младата индианка и решават да я отвлекат за откуп (за да я разменят срещу английски пленници). Преговорите обаче не преминали както трябва и Покахонтас останала в плен повече от година, усъвършенствайки английския си език. По това време тя бива покръстена и приема християнското име Ребека. През 1614 година, по време на сблъсъците между англичани и индианци от нейното племе, Покахонтас заявява желанието си да остане с чужденците, тъй като счита, че баща й не е направил всичко възможно, за да я спаси от плен.

По време на пленничеството си младата индианка се запознава с Джон Ролф – английски производител на тютюн, чиято съпруга била починала. Той бил благочестив и стабилен мъж, но няма информация по отношение на чувствата на Покахонтас към него и към техния брак. Двамата се женят на 5 април 1614 г. и от брака им се ражда техният син – Томас Ролф. Този съюз не помага за освобождаването на английските пленници, но допринася за осъществяването на мир между местните племена и колонизаторите в следващите няколко години. Що се отнася до сина на индианката, благодарение на него, тя получава множество потомци – голяма част от семействата, започнали рода си от първите заселници, имат родствена връзка с рода на Покахонтас и нейното племе (включително бившата първа дама на САЩ – Нанси Рейгън).

Тъй като за колонизаторите било трудно да привлекат нови инвеститори към новооткритите земи, те използвали младата индианка като символ, с който да убедят европейците, че местните хора могат да бъдат лесно колонизирани. През 1616 г. семейството на Покахонтас пътува за Англия и пристига в Лондон, където индианката разбира, че Джон Смит е жив. Самият Смит не се среща с Покохонтас, но пише до кралица Анн своето убеждение, че тя трябва да бъде третирана с уважение като кралски посетител. По-късно двамата стари познайници се срещат отново на светско събитие, като по думите на Джон Смит младата индианка е настоявала да се обръща към него с „татко”. Всичко това доказва за пореден път, че легендата за любовта между двамата е само романтична приказка, която няма нищо общо с истината.

През март 1617 г. семейство Ролф се качва на кораб, за да се завърне във Вирджиния, но още в началото на пътуването Покахонтас се разболява тежко и умира. Причината за смъртта й не е напълно установена – предполага се, че индианката е била болна от едра шарка, пневмония или пък туберкулоза, като има дори предположения, че е била нарочно отровена.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: