Дарума

Дарума е японско съкратено произношение от името на Бодхидхарма (основателят на будистката дзен школа) на санскрит. През 510 г. Бодхидхарма се отправя към Китай, където в планината Суншан основава известния манастир Шаолин. Там, според преданието, Бодхидхарма се отдава на медитация в продължение на девет години, съзерцавайки стената. През 528 г. той умира, предавайки съкровеното учение дзен на своите ученици.

В Япония учението дзен-будизъм и неговият основател станали популярни през ХІІ век. Самият Дарума обикновено изобразявали като кукла с изпъкнали очи, без ръце и крака – според легендата крайниците му изсъхнали по време на деветгодишната медитация. С течение на времето обликът на куклата се променял, докато преди двеста години добил окончателния си вид. Съвременната кукла Дарума изглежа като неваляшка, само че вместо детско личице има гъстите вежди и брадата на мъдрия баща на всички дзен будисти. По традиция я украсяват в червено – цвета на свещенническите одежди, но се срещат кукли в жълто и зелено.
Дарума е известна с това, че може теоретически да изпълни всяко желание. Всяка година хиляди японци участват в този увлекателен ритуал. За начало преди настъпването на Новата година се купува кукла от някой от храмовете. Размерите им варират от този на кибритена кутийка до големината на малък хладилник, според финансовите възможности.
Куклата няма зеници на очите. След като си намисли желание, притежателят и рисува зеница на едното око и името си под брадичката. След това куклата се поставя на почетно място в дома, желателно е покрай олтар. На следващия новогодишен празник, ако желанието е изпълнено, собственикът й „подарява” второ око и я връща на олтара. Ако Дарума не се е постарала достатъчно през изтеклата година, бива изгорена в храма и се купува нова кукла.

Изгарянето не е отмъщение към дървеното същество, а начин да се покаже на боговете, колко твърдо е намерението да бъде постигната набелязаната цел. Още един символ на целеустременост е това, че куклата е неваляшка – тя има тежест на дъното, която и позволява да се люлее встрани, но не и да падне. Възникнала е даже поговорка: „Седем пъти да паднеш и осем пъти да се изправиш, като Дарума.” Дарума е също въплъщение на късмета и благосъстоянието.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: