Аргонавтите в Мизия

(Продължение 4)

Недълго плавали аргонавтите и стигнали до бреговете на Мизия. Там те слезли на брега, за да се запасят с вода и храна. Могъщият Херкулес навлязъл в гората, която се намирала наблизо, за да си направи ново весло – неговото се било счупило. Той намерил една висока бяла ела, сграбчил я със силните си ръце и я изтръгнал с корените. Нарамил могъщият герой бялата ела и тръгнал към брега. Изведнъж насреща му изтичал приятелят му Полифем и разказал, че току-що чул гласа на младия Хилас, който ги викал. Хукнал Херкулес да търси Хилас, но никъде не можел да го намери. Натьжил се Херкулес. Заедно с Полифем търсил той навсякъде Хилас, но всичко било напразно.

Щом се появила на небето лъчезарната зорница, предвещаваща скорошно настъпване на утрото, аргонавтите  потеглили, без да забележат в утринната дрезгавина, че нито Херкулес, нито Полифем са с тях. Когато вече настъпило утрото, героите се натъжили, като видели, че двама от най-славните им другари не са между тях. Язон седял опечален, с отпусната глава; той сякаш не чувал жалбите на своите спътници, сякаш не забелязвал отсъствието на Херкулес и Полифем. Верният Херкулесов приятел Теламон пристъпил към Язон и го обсипал с упреци:

– Само ти седиш така спокойно. Можеш сега да се радваш. Херкулес не е всред нас и няма кой да затъмни сега твоята слава. Не, аз няма да продължа да пътувам с вас, ако не се върнете и не издирите Херкулес и Полифем.

Теламон се впуснал към кормчията Титий и искал да го застави да върне обратно „Арго”. Напразно се мъчели да го успокоят бореадите (синовете на Борей); разгневеният Геламон не искал да слуша никого, той обвинявал всички, че умишлено са оставили Херкулес и Полифем в Мизия. Изведнъж от морските вълни се показала обвитата с водорасли глава на морския бог. Той хванал с ръка кораба отдолу, спрял го и казал:

– По волята на великия гръмовержец Зевс, Херкулес и Полифем останаха в Мизия. Херкулес трябва да се върне в Гърция, да постъпи на служба при Евристей и да извърши дванадесет големи подвига. На Полифем пък е предопределено да основе в страната на халибите славен град – Киос. А героите останаха в Мизия, защото търсят отвлечения от нимфите прекрасен Хилас.

Като казал това потънал в морето и се скрил от очите на аргонавтите. Героите се успокоили. Теламон се помирил с Язон. Седнали при веслата героите и „Арго”, тласкан от ритмичните удари с веслата на могъщите гребци, бързо полетял по морето.

Следва продължение…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: