Тенерифе

Тенерифе е най-големият по площ остров от архипелага на Канарските острови, а също и най-населеният остров в Испания. На територията на остров Тенерифе се намира и най-високият връх в цялата страна – връх Тейде(3 718 м.).  Според легендата на коренните жители на върха живее бога, родител на седемте острова. Сянката, която той хвърля е 200 километра навътре в океана. При ясно време от върха на кратера на Тейде, може да се видят всичките острови от групата. Площта на острова е 2034 кв.км. Към администрацията на Тенерифе, спадат островите, Ел Йеро, Ла Палма и Ла Гомера. Именно тук се намира парламента на автономията Канарски острови.

Легендите са част от фолклора на Тенерифе, но два мита за острова и архипелага към който той принадлежи, са занимавали учени и историци през вековете. Те продължават да очароват света и до днес. Първата легенда твърди, че Канарските острови са всъщност планинските върхове на изгубения континент Атлантида над който е властвал самият Посейдон. От друга страна Според класически писания, датирани векове преди Христа, на архипелага от който Тенерифе е част, се е намирала градината на Хесперидите. В нея растяло ябълково дърво, което давало златни плодове.

Първият народ населявал Тенерифе и Канарските острови били Гуанчите. Те вероятно произхождали от Берберската култура и се занимавали главно със земеделие и животновъдство и живеели в пещери. Интересното при първите жители на Тенерифе е, че те не познавали мореплаването.

В началото на XV в. започнали набезите на европейците. Испанците завладели острова през 1496 г. През XVIII в. англичаните направили няколко неуспешни опита да завземат Тенерифе, последният от които на Адмирал Хорацио Нелсон.

Advertisements

4 Коментари (+add yours?)

 1. Rois
  Септ 28, 2012 @ 11:50:41

  Много ми беше интересно да прочета, аз съм живяла на съседния остров Гран Канария, той също има някои интересни истории и легенди. За съжаление съм виждала Тенерифе само от отсрещния бряг 🙂 http://wp.me/p1Twup-bG . И последно само да вметна, че единия от островите се казва Ла Палма, не Ла Плама.

  Отговор

  • Соланж
   Септ 28, 2012 @ 15:00:33

   Благодаря за корекцията-не съм обърнала внимание на грешката при изписването. 🙂 А Тенерифе е невероятен остров-била съм там за няколко дена и много ми хареса! Ще се радвам ако ми дадеш някакви източници, свързани с легендите за Гран Канария (ако можеш, разбира се 😉 )

   Отговор

   • Rois
    Септ 28, 2012 @ 17:48:15

    За съжаление моите източници са били предимно устни, местните са ми разказвали, но ще се поразровя да намеря нещо и в интернет и ще ти изпратя. Там е например къщата на Христофор Колумб, която се е считала като отправна точка за Новия свят. Има и история за една скала, от която местното население бутало старите и болните, за да не бъдат в тежест на племето, доста зловещо си е. От другите острови успях да отида само до Ланзароте, на който можеш да видиш угасналите вулкани и на места си личи, че скалите, по които ходиш, са втвърдена лава. Някой ден се надявам и в Тенерифе да отида. Извинявам се за отплесването. 🙂

   • Соланж
    Септ 28, 2012 @ 21:10:59

    Благодаря много за разясненията! 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: