Босилек

Босилекът е ароматна трева, чиито кулинарни и лечебни свойства са безспорно доказани. Интересното при него е, че той има две лица – както може да бъде много полезен и да придава чудесен вкус, така в прекалено големи количества може да се окаже токсичен.

Босилек може да се види в цяла Азия, Африка, Централна и Южна Америка. Още преди 5 000 години древни любители на вкусната храна от Индия и тропическа Азия останали запленени от неповторимия му аромат и започнали да го отглеждат в градините си. Там е смятан за свещена билка, свързана с любовта и верността. Индусите го отглеждат в домовете си и смятат, че това носи щастие на цялото семейство. Листо босилек, поставено в ковчега на умрял човек, помага на душата му да премине в рая.

Пътят на босилека започва действително от Азия. Но историята му е пряко свързана с Гърция. Смята се, че Александър Велики е пренесъл босилека по тези територии. Именно от тук произхожда името, под което го познава целият западен свят. Basileus (βασιλεύς) означава цар, а легендите за това название са много. Според някои босилекът е бил жънат единствено от византийския василевс със златен сърп. Друга история твърди, че ароматното растение е растяло на мястото, където свети Константин и Елена открили кръста на Христос.

Италианците пък, за които босилекът е неизменна част от тяхната културна традиция считат, че етимологията е от базилиск – страшният змиеобразен дракон, който можел да убива с поглед. Римляните също свързвали босилека с любовта и плодородието. И у нас босилекът е познат с наименованието царско биле. В древна Гърция и Рим растението се възприемало като символ на омразата, но за днешната православна църква той е част от ритуала по освещаване на вода и е тачен като свята трева.

Французите наричат босилека „царска билка“, а средноевропейците го считат за магическо растение.

Не навсякъде по света босилекът е толкова почитан. Така напримет в Хаити, той се свързва с Ерзули – местна вуду богиня на любовта.

За италианците босилекът е символ на любовта. В Румъния пък съществува поверие, че ако мъж приеме стрък босилек от жена, те са официално сгодени.

Пак по Средиземноморието, в Египет и Индия в древни времена полагали до мъртвите стръкче босилек, защото се смятало, че отваря вратите към небесното царство. Именно заради това има хора, които са с предубеждение към него, свързвайки го със смъртта и магьосничеството.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: