Манастирът Сумела

Буквално вграден в скалите, на около 350 м височина над равнището на долината Алтъндере, близо до Трабзон, североизточна Турция, се намира най-важният в областта византийски манастир – Сумела, създаден в чест на Дева Мария.

Сумела е построен на мястото на раннохристиянско светилище от преди 386 г. Както при повечето свети обители, така и тук историята за създаването му е свързана с легенда. Според легендата през 386 г. двама атински монаси – Варнава и Софроний открили икона на Дева Мария в една от пещерите. Пак според легендата иконата била рисувана от Св. Лука. Монасите решили да останат и да съградят на това място храм. Всъщност, въпреки, че това е легенда, тази дата се смята за основополагаща за манастира.

Мястото става едно от най-често посещаваните от поклонници. Постепенно се доизгражда манастирът, който в сегашния си вид е съграден през периода XIII-XIV в. През цялото си съществуване обителта се е ползвала с особено внимание и привилегии по време на управлението на поколенията византийски императори – император Алексей II дори е бил коронясан тук, свидетелство за което са фреските в главната зала, изобразяващи коронацията. В издълбаната в скалите пещерна църква фреските са навсякъде – всеки сантиметър от стените е изрисуван, като на някои места дори се разграничават по няколко пласта един върху друг, в различни стилове. През 1923 г. манастирът е изоставен вследствие решението на правителствата на Гърция и Турция за изселване на малцинственото население. Изселвайки се, гръцките монаси от Сумела изнасят всички събирани през вековете в манастира ценности и икони. Чак през 1996 г. турските власти започват реставрацията му. И въпреки многото поражения, нанесени върху фреските от времето и най-вече от хората, все пак обителта остава доста запазена. Многобройните, сравнително запазени фрески изобразяват Исус Христос и Дева Мария в различни библейски сцени, Сътворението, Адам и Ева и много други библейски сцени. Всичко това, съчетано с уникалната гледка, разкриваща се от манастира, оставя в посетителите едно невероятно впечатление.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: