Дяволският връх

Дяволският връх е част от планинския пейзаж в Кейптаун, ЮАР. Той се извисява на 1000 м. височина и е по-нисък от Тейбъл Маунтин, чиято височина е 1087 м.

Старото наименование на Дяволският връх било Уинд-бърг (Wind-berg) или Чарлз Маунтин (Charles Mountain). Сегашното си наименование е получил през 19 век при превод от датски- „Duiwels Kop” и се предполага, че произлиза от местна легенда за холандец на име Ян ван Хънкс. Той живеел в подножието на планината и всеки път, когато искал да пуши лула, жена му го гонела навън. Един ден, докато пушел в мрака, той срещнал загадъчен непознат, който също пушел. Започнали да се състезават, кой ще изпуши повече. В крайна сметка се оказало, че странникът бил Дяволът и Ван Хънкс бил спечелил. Пушекът, който се получил от това състезание, покрил върха и може да се види и до ден-днешен.

Предполага се, че името на върха е изменено от Duifespiek ( Върхът на Гълъба) на сегашното Duiwelspiek (Дяволският връх), тъй като на датски думите за гълъб и дявол звучат по един и същ начин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: