Аргонавтите и Финей

(Продължение 6)

На другия ден сутринта аргонавтите продължили пътя си. Скоро те стигнали до бреговете на Тракия . Героите слезли на брега, за да попълнят хранителните си запаси. На морския бряг видели някаква къща и тръгнали към нея. От къщата излязъл насреща им сляп старец. Той едва се държал на краката си и цялото му тяло треперело от слабост. Още на прага на своя дом старецът от слабост се свлякъл на земята. Аргонавтите го повдигнали и им домиляло за него. От думите на стареца разбрали, че той е Финей, син на Агенор, и че бил по-рано цар на град Салмидесос.

Притежавал дарба, която получил от Аполон, да пророкува, като откривал на хората тайните на Зевс. Аполон го ослепил, а боговете му изпратили харпиите, полудевойки-полуптици, които прилетявали в къщата му, изяждали всичката му храна и разнасяли по целия му дом страшна воня. Боговете открили на Финей, че той ще се избави от това тяхно наказание само когато дойдат при него аргонавтите, всред които ще бъдат и двамата крилати синове на Борей, Зет и Калаид. Финей започнал да моли героите да го освободят от бедата. Молел бореадите да изгонят харпиите-нали той не им бил чужд – бил женен за сестра им Клеопатра.

Героите се съгласили да помогнат на Финей. Те приготвили богата трапеза, но щом Финей се излегнал край масата, за да уталожи глада си, харпиите връхлетели и без да обръщат внимание на виковете на аргонавтите, лакомо изяли всичките ястия, като разнесли из целия дом страшна воня; после харпиите се вдигнали и излетели от къщата на Финей. Литнали след тях на могъщите си криле бореадите. Дълго те преследвали харпиите и най-сетне ги настигнали край Плотийските острови. Бореадите извадили мечовете си и вече искали да убият харпиите, но в този момент долетяла от високия Олимп Ирида, пратеницата на боговете. Тя предпазила харпиите да не бъдат убити и казала на Финей да не се страхува повече от тях.

Щом преследваните от бореадите харпии отлетели, аргонавтите приготвили нова трапеза на Финей и старецът можал най-после да утоли страшния си глад. На трапезата Финей разкрил на аргонавтите какви още опасности ги очаквали по пътя към Колхида и им дал съвети как да ги превъзмогнат. Финей съветвал героите също така, когато стигнат в Колхида, да призоват на помощ златна Афродита, тъй като само тя можела да помогне на Язон да добие златното руно. Аргонавтите изслушали мъдрия старец с внимание, стараейки се да запомнят всичко, което той им бил казал.

Скоро се върнали и бореадите и разказали как са преследвали харпиите. Старият Финей се зарадвал, като узнал, че завинаги е избавен от появяване на чудовищата. А оттогава Плотийските скали (острови) започнали да се наричат Строфади , т. е. „островите на завръщането.”

Следва продължение…

 

Вашият коментар