Скалният параклис Света Петка

Православните християни почитат три светици с името Параскева (Петка), като с най-голяма популярност сред българите се ползва Св. Петка Епиватска. Нейният култ се разпространява на Балканите през средновековието, като мощите на светицата, следвайки историческите обрати, пребивават в различни балкански градове (Търново, Видин, Белград, Константинопол, Яш).

В българската традиционна култура Св. Петка се почита като лечителка, като покровителка на животните и като персонификация на петъчния ден от седмицата. В Западна България на Петковден често се отбелязва родовият празник. Денят на св. Петка се свързва и с редица забрани за извършване на женска работа.

Култът към Св. Петка е добре засвидетелстван в Трън, където светицата е патрон на параклис и църква.

Скалната църква „Св. Петка” е естествена пещера, намира се на малко възвишение над извора Ралча, в квартал Бераинци на гр. Трън. Църквата е възстановена от местни жители със собствени средства в периода 1990-1994 година. Изградени са стълби до нея, с места за почивка. Възстановена е фасадната стена, която е била разрушена. Сред местното население е запазено предание, че самата Света Петка (Параскева) Българска се е укривала тук, гонена от потеря. Светицата, като се скрила в пещерата, запалила огън и замесила и опекла питка, но в това време преследвачите наближили и Св. Петка избягала през процеп в пещерата. Стъпката и ръката ѝ се отпечатали в скалата. Когато преследвачите ѝ намерили питката и се опитват да отчупят от нея, тя се вкаменила. Сега вкаменената питка е обект на почитание. Върху нея поклонниците поставят пари и палят свещи в средата ѝ. В пещерата се стичат капки вода, които се събират в панички. Тази вода се възприема като светена – Света вода и хората си мият очите с нея. Болни хора преспиват в църквата с надеждата да получат изцеление. Култът към Св. Петка се превръща в една от опорните точки на локалната идентичност на населението в региона. На Петковден (14 октомври) се провежда традиционният събор на гр. Трън. На този ден се прави курбан до параклиса на светицата. В последните години с развитието на поклонническия туризъм той се посещава все по-често и от хора от по-далечни региони.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: