Архангел Михаил

На осми ноември Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу мрака и злото. Архангеловден е и вторият по значение есенен празник след Димитровден. Народната вяра приписва на Архангел Михаил различни качества, отрежда му голяма почит.

Целият живот на патриархалния българин е свързан с почитането на древните богове, създали света около него. От раждането до последния си ден на земята, човек трябвало да следва обичаи и етични закони, завещани му от предците. С вярата, че правилното житейско поведение ще го пази от всяко зло и ще увеличава рода и имота му.

Според учените, следи от различните култове на древните българи са запазени в народните песни, макар някои символи да не се разчитат толкова лесно. Очертават се три основни групи персонажи. Първата от тях обхваща образите на природните сили и е пряко свързана с езическия период – Слънчовата майка, Слънцето, Месецът, Деница, змейовете, самодиви и пр. С приемането на християнската вяра, езическите божества приемат християнски образ, но запазват и голяма част от предишните си функции. Героите, които съставляват третата група, имат по-скоро човешки характер. Тук са персонажите от много песни и приказка Домна царица, Янкул чобан и други.

Архангел Михаил или Рангел, както го нарича народът, се свързва в известна степен и с трите групи. Чертите, които му приписват народните приказки и легенди, понякога приближават образа му до Янкул – богат човек, с голямо семейство, който притежава много стада.

Една песен разказва, как Богородица засадила три дървета, които завързали златни ябълки. Архангел Михаил пазел дърветата, защото ябълките били лековити. След узряването, плодовете трябвало да бъдат взети от техния пазач. От текста на тази песен се вижда и още една важна функция, която изпълнява Рангел, според народната вяра – той е и лечител. Счита се, че в този образ се вплита и друг – на древен езически жрец.

Най-разпространено е схващането, че Архангел Михаил е един от седмината братя, между които Господ поделил света. На Архангел Михаил били поверени душите на мъртвите. Във фолклорните представи той е най-справедлив сред своите събратя. Почитат го всички, защото е еднакъв и с богати, и с бедни. А и всички си отиват рано или късно. В народните приказки Архангел Михаил примамва душата със златна ябълка, а после я изважда от тялото на умиращия със сабята си. Затова народът нарича светеца още „вадидушник” или „душевадник”. Архангелът отвежда душата „на оня свят”. А оттам, заедно със св. Петър я отправят в райската градина или я наказват с вечни мъки. В иконографията най-често е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. Светецът се изобразява и с везни в ръце, за да измерва греховете на хората.

Народните легенди свързват светеца не само със смъртта, а и с живота. В една приказка той убива чумата, защото пречела да се продължи човешкия род. Архангел Михаил бил толкова жалостив, че не можел да понася жалбите и оплакванията на осиротелите. Затова Господ направил така, че той да оглушее. Макар и пратеник на Господ на земята, свети Рангел понякога нарушавал божиите заръки. Много приказки са посветени на сюжети, които разказват как той отказал да вземе душата на една болна майка с малки деца. Отказал също да отнеме душата и на единствената рожба на една майка. Много популярна е и приказката, в която отложил смъртта и на своя кумец, но не успял да го избави от нея. На молбите на Рангел да пощади душите на тези хора, Господ отговаря, че само той има грижата за всички земни същества.

В събота преди Архангеловден е една от най-големите задушници през годината, наричана Рангелова Задушница. Трапезата в дома задължително се прекадява от свещеник. Приготвя се специален „рангелов хляб”, който повтаря символиката на хлябовете за помен. След тържествената служба, започват гостуванията у именниците. А на този ден те са много!

Източник:

http://bnr.dev.bsh.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Folklore/Pages/081110_arhangel_mihail.aspx

Advertisements

има 1 коментар (+add yours?)

  1. Trackback: Архангеловден « Мистериозен свят

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: