Тангун

Корея, както и държавите около нея, има история, която започва в далечното минало, „в мрака на времето”, „в зората на човешката история”, в легендите. Според легендите, първата държава на територията на Корея е Древен Чосон (Ко – Чоосон), разположен по долината на река Таедонг. В зората на човешката история, Хуанунг, син на Бога на Небето, който създал Вселената, решил да слезе на Земята и да заживее сред хората.  Баща му изследвал корейските планини и го посъветвал да дари щастие на хората, слизайки в планината Мьохянг, в Северна Корея. Изпратил сина си с дарове – барабан, огледало и камбана (магически предмети, употребявани в корейския шаманизъм), а така също – и с 3 000 верни телохранители. Хуанунг слязъл на Земята, създал някакво селище и започнал да преподава на хората земеделие, медицина, правни и морални норми и т. н.

Един ден, при него дошли една мечка и една тигрица, които искали да се превърнат в хора. Той им дал скилидки чесън и цвят от маргарита (съставки, употребявани от лечителите) и им казал да седят 100 дни в една мрачна пещера, скрити от слънчевата светлина, да се хранят с чесън и с цвят от маргаритки и да се молят на боговете да ги превърнат в човешки същества. Тигрицата едва издържала един месец и напуснала пещерата, продължавайки да живее като звяр. Мечката издържала тежкото изпитание и търпението й било възнаградено. Тя се превърнала в красива млада жена.
Отначало тя била самотна и плачела под едно санталово дърво, молейки боговете да я дарят със съпруг и с дете от него. Венъж, Хуанунг минал оттам, видял младата жена, премного я харесал, нарекъл я Уунг – Ньо, и се оженил за нея. След време, им се родил син, когото те нарекли Тангун.

Тангун създал градовете Чосон и Пьонг – Янг (Пхенян) в 50 – тата година от началото на управлението на китайския император Яо, в 2 333 г. пр. Хр. Приблизително по това време, в поречието на река Ляо и Тедонгганг се появила голямата конфедерация (съюз) на градовете – крепости, наречена Древен Чосон. Начело на тази преддържава стоял цар. Немалко корейски историци смятат, че началото на Древен Чосон е положено от Тангун – полутотемен, полулегендарен прародител на корейците, който бил роден през 2 333 г. пр. Хр. (преди около 4 340 г.) и управлявал 1 200 години. Когато достигнал възраст 1 910 години, той се оттеглил в една планина и заживял там като отшелник.

Археологията не открива доказателства за реалното съществуване на легендарния Тангун. Ако той действително е съществувал, то Корея би била по – древна от Вавилон.

Най – вероятно, тази легенда е доказателство, че корейците са се опитали да удължат историята си, изтегляйки началото й далеч в миналото, за да изглеждат по – древни от околните народи. Япония и Виетнам също имат своите легенди, които ги „състаряват”. Не е ясно дали мита за Тангун е древен или е значително по – късен. Но, при всички случаи, Тангун е символ на корейския национализъм.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: