Странната смърт на Руфина Камбасерес

Между гробовете и гробниците на Реколета в Буенос Айрес витаят милиони истории за призраци. Измежду тях най-много се откроява тази за Руфина Камбасерес, дъщеря на аржентинския писател Еухенио Камбасерес. Авторът се оженил за италианската балерина Луиса Бакичи. От този брак се родила единствената им дъщеря-Руфина. След смъртта на бащата през 1889 година, майката и дъщерята заживели сами в една къща на улица „Монтес де Ока”. След четири години Луиса се омъжила за бъдещия тогава президент Иполито Иригойен.

На 31 май 1902 Руфина навършвала 19 години. Майка й организирала празненство, а след това щели да присъстват на концерт в театър „Колумб”. Когато празника приключил, Луиса чула вика на излизащия от стаята на Руфина камериер. Жената открила дъщеря си мъртва, лежаща на пода. Според съдебното свидетелство ставало въпрос за синкоп. Съществува версия, че собствената й майка я дрогирала с успокоителни всяка вечер, за да не се събуди през нощта и да открие за любовната й връзка с предполагаемия годеник на Руфина. В нощта на смъртта й Луиса удвоила дозата и това било фатално за девойката. Предполагаемият годеник се самоубил след двайсет дни пред кафене „Тортони”.

На следващия ден след смъртта на Руфина, Луиса и Иполито Иригойен я погребали в Реколета. Но няколко дни по-късно пазачът на гробището направил невероятно откритие: ковчегът й бил отворен, а капакът-счупен. Официалната версия за случилото се е че става въпрос за кражба, понеже девойката била погребана със всичките си бижута. Според много хора, обаче, Руфина била преживяла каталептичен удар  и била погребана жива.

Съгласно легендата девойката се събудила, започнала да удря по капака на ковчега и в крайна сметка успяла да го счупи. Но когато излезнала, видяла, че е заключена в семейната гробница, изпаднала в дълбоко отчаяние и умряла от сърдечен удар.

Една статуя в нов стил я показва с прилепена ръка към решетката на гробницата, сякаш се опитва да я отвори. Много хора уверяват, че след толкова опити духът на Руфина най-после е успял да излезе от там и се разхожда през тъмните нощи по гробищните алеи. Някои смятат дори, че тя може да е мистериозната Дама в бяло… Въпреки че това вече е съвсем друга история…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: