Тара

Тара е женското божество в Будисткия пантеон и богинята на универсалната милост. Според легенда, Бялата Тара е родена от сълзите от лявото око на Авалокитешавра, а Зелената от дясното. Зелената Тара, изобразявана с леко притворени очи, седнала на полу-разлистен лотос, символизира нощта и непорочните действия, а Бялата, с напълно отворени очи и седнала на разцъфнал лотос – деня, спокойствието, мира и тишината. Обединени, те символизират безкрайното състрадание на богинята, която се труди ден и нощ за, да облекчи страданието на земните същества.

Зелената Тара е считана за духовната съпруга на Амогхасидхи, Дхиани буда. Според традицията на Ламите Тара са въплъщава във всяка добра жена.

Богинята Зелената Тара е нежното женското превъплъщение на универсалното състрадание, превъплъщение на енергията на Буда. Зелената Тара символизира добродетелната, просветена и чудотворна енергия на Буда. Тара принадлежи към Кармичното семейство на безусловната състрадателна енергия. Тя е позната като „бързо преминаващата” поради нейният незабавен отговор към този, който поиска нейната помощ. И нещо повече, тя е позната като даваща освобождение при преодоляването на трудности от всякакъв вид, които се проявяват в живота на хората. Няма друго божество в Будисткия пантеон, което да е така популярно като Тара. Тя е особено известна с нейната сила да преодолява най-трудните ситуации, давайки защита срещу опасности и всякакъв вид страх. Тя подава ръката си към хората, за да се изкачат на върха на планината от просвещение. Тя протяга ръка в жест на предоставяне на безвъзмездна защита, освобождение от страховете, препятствията и трудностите. Изобразена тръгнала с десния крак напред, тя е бдителна и решителна и готова да помогне на всеки, който я призове. Този, който потърси нейната помощ, знае, че Зелената Тара ще се прояви незабавно и ще отговори бързо. Милостта на Зелената Тара за благополучието на всички живи същества е по-силна от любовта на майката към нейните деца. Тя е онази, която помага на човечеството да премине през океан от страдания и го води по пътя на просветлението.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: