Юки онна

Юки онна – 雪女, буквално се превежда като „снежна жена„ и представлява дух или йокай от японския фолклор. Често бива бъркана за планинска вещица, но двете същества нямат общи черти. Юки онна се появява в снежните нощи като красива жена с дълга коса. Кожата и е бледа или в някои случаи прозрачна, което я кара да се слива с пейзажа наоколо. Често е облечена в бяло кимоно, но според други легенди тя е срещана и гола в снега. Въпреки своята красота, очите и могат да предизвикат страх и ужас у сърцето на някой смъртен. Интересно е че не оставя стъпки по снега,  и някъде дори се твърди че не притежава крака, като повечето японски духове. Ако бъде заплашена може да се превърне в облак, мъгла или купчина сняг.

Юки онна се свързва със студа, снега и бурите. Някъде се вярва че тя е дух на някой, изгубил се в планината и загинал от студ. Тя е едновременно красива и безскрупулна, убивайки невинни хора. Пътници, изгубили се в планината, често са описвани как се превръщат в замръзнали тела от нейния леден дъх. Друг път държи дете на ръце. Ако някой преднамерено и отнеме детето то тя замръзва на място… Родители, търсещи децата си са податливи на такова действие.

В други легенди тя се описва като по-агресивна. Напада къщи, избутва вратите им с ураганен вятър или убива хората в съня им. Иначе има случаи, в които се описва как тя се смилява над някои поради различни причини. Например пуска момче заради красотата и младостта му. Тя обаче го кара да обещае никога да не споменава за нея и много по-късно когато момчето е вече съпруг, той  разкрива тайната пред жена си. Оказва се обаче че това е същата юки онна и този път тя го пощадява заради децата, които е родила от него, но го предупреждава, че ако ги заплаши по някакъв начин ще се завърне с цялата си унищожителна сила. Има разбира се и една тъжна легенда в която юки онна се стопява като сняг, когато мъжа й я разкрива неволно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: