Фонтанът ди Треви

Това е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в Рим. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9 м. и широчина 19,8 м. Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762 г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури – Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.

Вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана както и, че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако се застане точно зад нея се разбира, че тя скрива цялата гледка към ди Треви.

Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета през рамо във Фонтан ди Треви, един ден със сигурност пак ще се завърнеш в Рим. Добре познато е и правилото за „трите монети, хвърлени във фонтана”,  според което, ако някой хвърли две монети във фонтана, това ще му донесе нова любов, а три или брак, или развод. По-новата интерпретация на суеверието е, че е на късмет да се хвърлят три монети с дясната ръка през лявото рамо. Ежедневно във фонтана се изхвърлят около 3, 000 евро, които се събират през нощта, за нуждите на Рим.  Фонтан ди Треви е успял да си спечели славата на забележително творение на бароковото изкуство, чиито меки, естествени линии и фантастични орнаменти са своеобразно олицетворение на душата на света. Фонтанът е истинско чудо, бижу от камък и вода, разположено между дворците от историческата част на Рим. Той приканва посетителите, още когато са на няколко преки от него, а ромонът му се усилва с приближаването, достигайки своето кресчендо, когато сте вече на площада и се наслаждавате на една от най-незабравимите гледки на света, увековечена от магьосника Фелини в неговия Долче Вита.

Светлосенките върху мрамора, на които вятърът дава живот, милвайки драпериите и къдриците на статуите и  спускайки се по водните каскади-всички те създават живописната сцена, каквото представлява Фонтан ди Треви на фона на заобикалящите сгради, особено през нощта, когато е в пълния си блясък. Централна фигура на монумента е колесница с формата на раковина, теглена от морски кончета с Тритон (морски бог, син на Посейдон и Амфитрита) като техен водач. Пред огромната централна ниша стои титанът Океан. Отстрани са статуите жени, символи на Изобилието и Здравето. Множество фигури, имитиращи скали и растения се сливат в едно цяло-изображение на морето.

Треви има древна история -далеч във времето на Римската империя, когато е бил крайна точка на акведукта Aqua Virgo, който доставял вода до минералните бани. Той имал две имена-Изворът на девицата и Треви. Първото се свързва с легендата за млада римлянка, която показала извора на жадни войници, докато Треви произлиза от старото име на региона -Требиум.  Акведуктът продължава да функционира до 18 век, когато папа Климент XII решил да възстанови регион Треви и тогава започнали работите по изграждането на фонтана, който ние познаваме сега. Три века били необходими за завършването му.  Проектирането на монумента  най-често се приписва на Бернини, но по-голямата заслуга за изграждането му има Никола Салви, на когото завършването на Ди Треви му отнема цели 20 години.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: