Легенди за Коледното дръвче

Вечнозеленото дърво, най-често бор или ела, украсено със светлини и орнаменти е важна част от коледните празници.

Коледно дърво 1Използването на вечнозелени дръвчета, венци и гирлянди символизирало вечния живот за древните египтяни, китайци и евреи. Съществуват много легенди за произхода на коледното дръвче. Едната е историята на Свети Бонифаций, английски монах, който организирал християнската църква във Франция и Германия. Един ден, пътувайки, той видял група езичници, скупчени около величествен дъб, готвейки се да пренесат в жертва на бог Тор едно дете. За да спре жертвоприношението и да спаси детето, той повалил дървото само с един мощен юмрук. На мястото на дъба израслa малка ела. Светецът обяснил на езичниците, че тази малка елхичка е дървото на живота и в него живее Христос.

Друга легенда свързва традицията  на коледното дръвче с Мартин Лутър, основателят на протестантството. Вървейки през гората една коледна нощ, изведнъж той изпаднал в благоговение пред вечнозелените дървета, в чиито клони блещукали милиони звезди. Той бил толкова запленен от тази красота, че отсякъл малко дръвче и го отнесъл на семейството си. За да пренесе у дома същата божествена светлина, която видял в гората, Мартин Лутър запалил по клоните на дръвчето свещи.

Коледно дърво 2От древни времена коледното дръвче играе важна роля в зимните празници. В много езически обичаи се използват дървета за честването на езически богове и духове. В Северна Европа викингите считали вечнозелените дървета за символ, който напомня, че тъмнината и студът на зимата ще свършат и зеленината на пролетта ще се върне. Древнокелтските жреци в Древна Англия и Франция  украсявали дъбови дръвчета с плодове и свещи, с които почитали своите богове на плодородието. Древните римляни пък „обличали” дървета с  дрънкулки и свещи на фестивала в чест на бог Сатурн.

Първото коледно дръвче в Англия датира от 1841година, когато съпругът на кралица Виктория, принц Алберт, поставил елхичка в замъка Уиндзор. В Америка, немските имигранти следвали традицията на коледното дръвче още от 1830 година. Няколко десетилетия минали, докато американските семейства приели коледното дръвче като незаменим символ на Коледа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: