Легенда за Коледния чорап

Коледен чорапИмало едно време един благороден мъж. Той живял щастливо и честито до неочакваната смърт на съпругата му. Овдовял и изпълнен с мъка, мъжът поел теглото да ръководи сам семейството и най-вече да се грижи за трите си малки дъщери.

Не минало много време обаче и семейството било принудено да се премести далеч от града, тъй като парите не им достигали. Така дъщерите били принудени да готвят, чистят и перат съвсем сами.

Когато дошло време момичетата да се заомъжват, благородникът изпаднал в още по-голяма безпомощност. Нито една от дъщерите му нямала зестра!

Една вечер след като дъщерите му изпрали дрехите си, те простнали чорапите си над камината, за да се изсушат по-бързо. Същата нощ Свети Николай, знаейки за изключително трудното положение на семейството, спрял пред къщата на благородника. Погледнал през прозореца, за да се увери, че всички спят, и забелязал оставените над камината чорапи.

В този миг на Свети Николай му хрумнала идея. Той взел от шейната си три торби със злато, влязъл през комина на къщата и ги сложил в чорапите на младите момичета.

На сутринта, когато дъщерите се разсънили, те намерили чорапите си пълни със злато. Така благородният мъж успял да види трите си дъщери омъжени и доживял живота си щастливо.

От тази легенда тръгнала традицията, която впечатлява всяко едно дете със своята необикновеност.

На други места по света пък съществуват малко по-различни практики. Във Франция, например, децата поставят обувките си до камината в очакването на коледни подаръци. Тази традиция датира от времето, когато децата са носили дървени обувки.

Холандските деца, от своя страна, пълнят обувките си със сено и моркови, с които се гощават елените на Дядо Коледа. В Унгария пък на Коледа малчуганите лъскат обувките си и след това ги поставят край входната врата или на прозореца.

Колкото до традициите в Италия, там децата оставят обувките си на прага на дома в навечерието на Коледа, за да омилостивят добрата вещица Ла Бефана. В Пуерто Рико децата слагат пълни със зеленина и цветя малки кутии под леглото си, за да нагостят камилите на Тримата влъхви.

Advertisements

2 Коментари (+add yours?)

 1. камини
  Юли 31, 2014 @ 08:51:40

  Много е приятно да научиш подобни легенди, особено за чорапа който е за коледа.До сега не бях попадала на нещо подобно и не знам дали бих се досетила, че момичето ги е била проснала просто, но от тази нощ вече всички слагат червени чорапи или зелени на камината. На вилата ми предстои да си направим и много ми се иска Коледа да посрещнем там с едни големи чорапи, в които не е нужно да има големи подаръци и злато, а просто нещо подарено от сърце както се казва.

  Отговор

 2. камини
  Ноем 19, 2014 @ 11:31:04

  Признавам, че ми беше изключително интересно да науча малко повече за тези чорапки.Макар, че в нашето семейство са нужни чували, за да може всеки да си поставени подаръците.Любопитно е да научиш какво са правили в миналото и как една подобна традиция е останал във времето и се надявам да съумеем да опазим всички обичаи и традиции.В някои области те вече са доста размити,което е тъжно.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: