Скалното образувание Улуру

Айерс Рок 1Улуру е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия, което се намира в националният парк „Uluru-Kata Tjuta”. С височината си от 318 метра и дължина 8 километра тя с право се смята за едно от чудесата на света. Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата „Рекордите на Гинес” като най-големият в света. Поради минералите в скалния си състав в зависимост от времето и атмосферните условия, скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетово-синьо до огнено червен. Скалата е най-добре видима и най-красива при изгрев и залез. През 1873 Улуру е посетена от европейски картограф, който й дава името на тогавашния Главен секретар на Южна Австралия, сър Хенри Айерс. Така скалата става известна като Айерс Рок. През 1993 година е приета политика на двойно именуване, и така скалата приема името „Aйeрс Рок/Улуру” и става първото официално наречено с двойно име образувание в Северната територия.

Айерс Рок 2За скалата има много легенди и предания от местните аборигени. Те вярвали че австралийският пейзаж е създадена в началото на света заедно с предците им. Те създали всичко живо и не живо, а Улуру бил връх и проява на тяхното могъщество. Сега аборигените могат да общуват с тях като докоснат скалата изпадайки в транс. Друго вярване сред аборигените е, че под повърхността на планината има огромна кухина, където се намира енергиен източник, който те наричат Tjukurpa (Времето на сънищата). Те смятат, че през цялото време на обиколката около скалата човек сънува. Записаните по стените и пещерите сънища са част от това вярване. Мястото се почита като свещено от местния народ аранда.
Улуру остава свещен за някои племена аборигени в областта, които все още го използвате за ритуали и оставят рисунки в пещерите. Значението на скалата се предават на младежта в песните и церемониите провеждани в пещерите по протежение на Улуру. Днешните племена говорят, че техните древни прародители са населявали земята около могилата. Те са оставили своята история във вид на рисунки, изсечени в повърхностния скален слой на много места по повърхността на монолита. В няколко от пещерите в Улуру има изобразени множество истории от „Времето на сънищата”. Рисунките по стените датират от десетки хиляди години, като са били обновявани многократно през поколенията. Така хилядолетната история и легендите, свързани с това величествено място, се запазват и предават във времето.

Айерс Рок 3Посетителите имат възможността да изкачат скалата по древна пътека на аборигените. В едно от преданията тази пътека била направена от древните предци, когато пристигнали на Улуру и създали времето.Това е може би основната атракция за туристите посетили този гигант. Въпреки желанието си обаче много от хората стигат само до средата на пътя тъй като пътеката е стръмна и дълга. Местните племена са против изкачването до върха на Улуру, тъй като за тях това е свещено място, а с изкачването до горе туристите го оскверняват. Въпреки всичко обаче те не са в състояние да го забранят. Катеренето на скалата за аборигените е важен ритуал свързан със сънищата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: