Коледа

Коледа 1Има много вълнуващи и забавни традиции, свързани с Коледа, по целия свят. В Европа Рождество Христово се празнува красиво. В Англия тази традиция датира от 596 година, когато там започва разпространението на християнството. Днес се спазва традицията Дядо Коледа да слага своите подаръци през празничната нощ и за тази цел децата оставят празни чорапчета под елхата с надеждата, че те ще бъдат напълнени до сутринта.

Любопитното е, че в тази страна денят след Коледа го наричат Boxing Day. Една от версиите защо се нарича така, е обяснението, че box означава кутия. На този ден децата изваждат своите спестени пари, събирани в глинени кутии. Когато кутиите се напълнят, те ги счупват. Друга версия е, че името му идва от традиционните боксови турнири, които се организират на 26 декември.

Коледа 2В Италия хората слагат подаръците си в купа, наречена „Урната на съдбата”, която се намира под коледната елха. След това всеки член на семейството минава и си избира подарък. Често подаръците могат да имат тема или цвят. Също така те често се купуват след като бъде определена специфична сума за тях, като това прави получаването на подарък по-забавно и вълнуващо.

Интересното е, че и в Испания имат обичай, наречен „Урната на съдбата”, но е малко по-различен. Според стария им обичай семейството и приятелите пишат имената си на листчета и ги слагат в урната. По две листчета се изтеглят едновременно и според обичая двамата души, чиито имена са изтеглени, ще бъдат верни приятели през следващата година.Коледа 4

Холандците имат страхотно чувство за хумор. Те обичат да крият подаръците в пудинг, наденица или картоф или пък опаковат малък подарък в голяма кутия. Те обичат елемента на изненадата и имат всякакви креативни идеи, за да изненадват близките си всяка година.

В Исландия има 13 Дядо Коледа, които всъщност са нещо като пакостливи елфи. Те започват да посещават домовете от 12-ти декември и до 25-ти са пристигнали навсякъде. Всеки от тези герои обича да оставя пакостливи знаци за своето присъствие. Често те оставят и подарък в обувката на детето, а понякога оставят и картоф, за да припомнят на някого да бъде добър. Отново в Исландия между 17:00 и 22:00 часа в навечерието на Коледа не се излъчва телевизионна програма. Това е гаранция, че времето за семейството е прекарано пълноценно, без разсейващи фактори, и всички негови членове могат да празнуват, да дават и получават подаръците си, отдавайки пълно внимание един на друг.Коледа 5

В Шотландия традицията повелява семейството да изгаря клонки от дръвчето, докато всеки обявява и освобождава всякакви враждебни чувства, които изпитва към членове на семейството си, към приятели или колеги. Това е една красива церемония на прошката.

В Дания на Коледа имат пакостлив елф, наречен Ниссе, който се появява, правейки си шеги с хората. Той носи червена барета, червен чорапогащник, бели дървени обувки и сиви вълнени дрехи. Обичана традиция за датчаните е да оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да съблазнят елфа да ограничи шегите си до определени граници. Напоследък открили, че овесената каша вече не работи. Затова всяка година нови вкусотии се добавят към овесената каша на Ниссе, за да го разсеят и така той да запише имената на домакините в книгата с добрите хора и да не прави много пакости при годишната си визита.

Мисионери са пренесли Коледа 6коледната традиция и в Африка и тамошните християнски съобщества я спазват. Африканците пеят коледни песни и химни на своите си езици, а децата окачват чорапки, в които очакват да им бъдат пуснати подаръци от Дядо Коледа. Коледата в Южна Африка е летен празник, а през декември южното лято носи великолепни дни и курортният сезон е в разгара си.

За разлика от другите континенти в Азия живеят най-малко християни, затова Коледата не е така популярна. Там, където има християни и се спазва традицията, се разменят подаръци, пеят се коледни песни, украсяват се домовете и се окичват коледни елхи. В Япония живеят много християни и коледните тържества там придобиват все по-широка известност: улиците са осветени празнично, а подаръци и елхи се продават в много магазини. Филипинците окачват в домовете си звездовидни фенери. В полунощ, на Коледа, християни от цял свят се събират във ВитлКоледа 8еем. На мястото, където се смята, че е роден Иисус, те застават на колене и целуват Сребърната звезда.

Празничният месец декември в Австралия започва през горещото лято. Тук Коледата се чества по традиция и хората посещават църква рано сутрин. Коледният обяд австралиецът предпочита да го осъществи под формата на пикник, излет в гората или плаж. Той украсява дома си с цветя, като най-предпочитана е коледната звезда, и пее весели песни. В коледната нощ в Мелбърн се стичат хиляди австралийци, пеят тържествени химни, а Дядо Коледа може да бъде видян, както на улицата, така и на сърф. Общественият празник се предава на живо по телевизията и радиото във всички страни.

САЩ е огромна страна, в която живеят хора, принадлежащи към различнКоледа 9и етнически групи и заради това там се спазват различни обичаи. Общото е, че всички улици и магазини греят в светлина и могат да се видят много украсени елхи, както и Дядо Коледа. Коледните експонати създават празничен вид, а бакалиите продават всичко необходимо за празничния обед: пуйки, свински деликатеси, захарни лакомства, сладкиши и др.

В Южна Америка Рождество Христово се отбелязва главно като празник на плодородието, в който всички благодарят за изобилието, с което ги е дарила майката земя и се молят и занапред да се радват на урожая. Децата нямат коледни елхи, но знаят какво представлява Рождество Христово.

Весела Коледа!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: