Легенда за нос Емине

Нос ЕминеНос Емине се намира на 54 км северно от Бургас. Скалният нос е най-източната точка на Старопланинската верига и там планината среща морето. Така Емине разделя условно българското Черноморие на северно и южно. Той е и най-бурният нос по нашето Черноморие. За името на носа се носят различни легенди и предания. Според някои от тях така гърците са наричали това ветровито място. Според други носът носи името на майката на Мохамед – Емине, а най-разпространено е схващането, че скалата носи старото име на Стара планина – Емон.

Нос Емине 2За нос Емине днес се разказва красива легенда. Някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си и невероятно красива дъщеря. Тя расла на воля – плувала, карала лодка, ловяла риба. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Морякът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от отчаяние, хвърлила се в морската бездна и вълните станали пурпурночервени. И днес, когато слънцето изгрее, морските води около носа се обагрят в червено и напмнят за излъганата любов на девойката.

Advertisements

3 Коментари (+add yours?)

 1. bari
  Май 06, 2013 @ 11:27:40

  Наистина красива гледка , жалкото е обаче че по пътя никаде няма табела н. Емине . А пътя от разклона за село Емона до носа е подходящ само за оф ролд джипове с кола си е малко екстремно .

  Отговор

 2. Вили Минков
  Юли 21, 2013 @ 18:36:40

  Красива и „истинска“легенда,а и митолизацията на Емине е много важна особено за нас,българите!Наистина,жалкото е,че е с лош път,недостъпно за широката публика и туристи!Дано бъдните българи се сетят,че истирията е мост между минало и бъдеще,и че е нужно той да се укрепва днеска!Благодаря за удоволствието!

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: