Диамантът Кулинан

Кулинан 1Кулинан е най-големият и известен диамант в света. Той бил открит през 1905 г. от обикновен работник около Претория, Южна Африка. Неговата маса е 3106 карата и струвал 9 млн. фунта стерлинги. Диамантът бил подарен на английския крал Едуард VII. При обработката „Кулинан” бил разцепен на 105 части. Най-голямата от 516,5 карата получила името „Звездата на Африка”.

Легендата разказва, че туземецът Томас Еван Пауъл бил нает от предприемача Кулинан по време на диамантената треска в Африка. Кулинан решил да разработи рудник, кръстил го „Премиер”, но по време на изкопните работи се наложило да се изкопае кладенец, за да се търси вода. Само на 30 см. работниците ударили на камък, който не се поддавал изобщо на опитите да го раздробят с кирки и лопати. Туземците се опитвали да разбият най-големия в света диамант, чиито размери се оказали 100 х 65 х 50 мм. Той бил наречен „Кулинан” на собственика на мината. Хората се стичали на тълпи да гледат диаманта в банката на Йоханесбург, където бил изложен.

Кулинан 2По-нататъшната съдба на този скъпоценен камък го отвежда във Великобритания. През 1907 г. бил купен за 150 000 фунта стерлинги и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. Приемайки скъпоценния камък, кралят обещал, че ще го съхрани в същия вид сред историческите ценности на английската корона. Но кралят не спазил съвсем обещанието си – още на следващата година диамантът „Кулинан” бил отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир Йозеф Аскер, който получил поръчка да раздели с един удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца минали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. Накрая ювелирът не се решил сам да го нанесе и предоставил тази възможност на ученика си, а според легендата самият той припаднал от вълнение в решителния момент. Когато се свестил, разбрал, че изчисленията му все пак са били правилни и диамантът е разделен успешно. Операцията била повторена още няколко пъти и накрая се получили девет големи камъка и сто по-малки. Шлифоването им отнело две години на майстора. След седем години обработката на основните камъни на „Кулинан” била завършена.

Кулинан 3От диаманта били направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наречен „Кулинан I” или „Голямата звезда на Африка”. Брилянтът бил обработен във формата на панделка и украсявал кралския скиптър, изложен в Тауър. „Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изомруд и украсявал британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите два брилянта, са получени още два – „Кулинан III” и „Кулинан IV, както и три по-малки брилянта, наречени „Малките звезди на Африка”. Останалите късове послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. „Кулинан III” е с формата на крушовидна перла, а брилянтът „Кулинан IV” е квадратен. И двата са инкрустирани в короната на кралица Мария.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: