Диамантът Хоуп

Диамантът Хоуп 1Историята на така наречения Диамантът на Хоуп, започва през XVII век. Тогава френският бижутер и търговец Жан Баптист Таверние го донесъл от Индия във Франция. Предполага се, че той бил изкопан от прочутите мини в Голконда, Индия. Формата му се доближавала до триъгълната, бил само грубо шлифован и тежал 112 карата. Няма точни сведения как Таверние се е сдобил с камъка. Според едни той го купил, а според други е бил откраднат от индийски храм, където, според легендата, било третото око в статуята на богиня на смъртта и разрушението Кали. Втората версия подхранва именно легендата за проклятието, което носи диамантът. Таверние продава камъка на крал Луи XIV през 1668 г. Малко по-късно изгубва всички свои имения и пак тръгва към Индия. Но смъртта го застига на 84-годишна възраст в Москва. Френски кралски ювелир шлифовал камъка през 1673 г., но оставил от него „само” 67 карата. Той бил поставен в обков от злато и прикрепен към лента, която кралят носел при официални церемонии. Над един век диамантът се появявал по шиите на френските крале и кралици – от Диамантът Хоуп 2Луи XIV до Луи XVI. След това дошла френската революция и през август 1792 г., месеци преди екзекуцията на Луи XVI и почти година преди гилотинирането на съпругата му Мария Антоанета (която често носела синия диамант), кралските бижута са конфискувани и предадени на революционното правителство. Но на 17 септември същата година цялата колекция била открадната и диамантът изчезнал. Камъкът се появил отново около средата на XIX век в описанието на колекцията на британеца Хенри Филип Хоуп, но вече тежал само 45,2 карата. До 1901 г. получилият вече име брилянт „Хоуп” остава в семейната колекция. Тук зловещите събития, които го съпровождат, продължават — Хенри Хоуп умира от загадъчна болест, наследникът на банкера се разорява и за да изплати дълговете си, го продава, както се предполага, на турски колекционер, загинал по време на морска буря. Брилянтът обаче оцелява и се появява в Турция, където през 1905 или 1906 г. семейство Евелин и Едуард Маклин го виждат в двореца на турския султан Абдул Хамид Втори. Султанът платил 450 000 долара за него и го дал на любимата си жена Субая. Тя обаче спретнала дворцова интрига срещу султана и била екзекутирана. Но Абдул усетил, че се готви още нещо срещу него и затова нелегално изнесъл диаманта във Франция за продан. Но междувременно бил детрониран и парите отишли за новото правителство. Така Диамънтa на Хоуп се оказал в ръцете на Пиер Картие.

Диамантът Хоуп 3В Париж на него попада отново същата Евелин Маклин, която била дъщеря на собственика на вестник Вашингтон Поуст. Богатата американка е пленена от гледката и наброява за брилянта 187 000 щ. долара. Купувайки го, Евелин Маклин занася камъка в католическа църква, за да бъде свалено проклятието от него. Последвалите събития обаче говорят по-скоро за липсата на ефект от свещенодействието, защото богатият й съпруг се пропивал все повече, свекървата на Евелин починала от скоротечна и твърде необичайно протекла пневмония, свекърът й предложил на Евелин да се разведе със сина му и да се омъжи за него, но това не станало и след смъртта му се оказало, че е лишил от наследство потомъка си. Първородният син на Евелин, кръстен на загиналия ѝ при катастрофа брат Винсент, бил блъснат от кола, прибрал се привидно здрав, без счупвания и болки в къщи, но починал през нощта от вътрешен кръвоизлив. По-късно съпрузите Маклин се развеждат, а дъщерята на Евелин се самоубила със сънотворни таблетки.

Диамантът Хоуп 4След смъртта на Евелин Маклин, през 1949 г. брилянтът „Хоуп” е продаден за 176 000 щ. долара на ювелира Хари Уинстън, който го дарил на Смитсоновия институт във Вашингтон. Когато дарението било оповестено, пристигнали много писма от американци, разтревожени за бъдещата съдба на новия собственик на брилянта – Съединените щати.

Днес наричат брилянта „Хоуп” най-скъпият малък предмет на света и оценяват стойността му на 200 млн. щ. долара, т.е. почти по 5 млн. щ. долара на 1 карат от него.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: