Катана

Катана 1Господарите на катана са самураите. Те са били една от четирите класи в японското общество. Самураите са защитниците на Япония и спазват свой закон, част от който е сепукуто или харакири – японско ритуално самоубийство, чрез което посрамения самурай възвръща честта си. От самураите се очаква да са образовани, носят два меча един по-малък (уакизаши) и един голям – катана, което ги прави едни от най-влиятелните в тогавашното японско общество.

Самурайският меч е може би единственият предмет, възприет като символ на традиционните бойни изкуства на Япония, а и в света. В страната на изгряващото слънце, още от дълбока древност съществува култ към меча. Счита се, че има три свещени съкровища – огледало, огърлица от яспис и меч. Това са трите реликви, за които се смята, че са най-ценни и пред които хората се прекланят. Самият факт, че мечът е част от тези вещи, говори, че японците не се отнасят към него само като към оръжие. За тях той е олицетворение на душата, символ на доблестта, честта и храбростта. На меча са посветени стихове и легенди. Няма език, чийто думи да стигат, за да се опише красотата на катана.

Катана 2Катана e двуръчен издължен японски меч с дължина 95—120 см (самото острие е с дължина около 70 см). Ръкохватката е с дължина обикновено около или над 35 см. Ширината на острието е около 3 см, дебелината — 5 мм, остро като бръснач. Теглото на меча е около 1—1,5 кг. Катаната трябва да се държи с двете ръце, но и трябва да е достатъчно лека, за да се носи с една ръка, когато самураят язди.

Изящният вид на острието  придава на всеки един меч красота и уникалност, a в целия свят няма два еднакви меча. Острието е прикачено към така наречена дръжка тсука, и обикновено се съхранява в калъф, наречен сайя. Между острието и дръжката има предпазител, наречен тсуба, който улеснява държането на меча и съответно предпазва ръката. Често около дръжката е омотан канап или парче плат, или пък е покрита с коприна, за да може да се усеща като реално продължение на ръката. Четирите основни елементи на меча се произвеждат от различни майстори, използващи традиционни техники.

Мечът винаги e принадлежал към шинтоисткия култ, което също го прави по-особен предмет. Според шинтоистките канони, всички предмети, които имат отношение към Бога, трябва да притежават три основни качества – чистота, висока стойност и уникалност. Считало се, че мечът притежава и трите качества. Легендата, която дефинира сакралността на катана е тази за Сусаноо и Аматерасу, създадени от Изанаги – богът на морето.

СамурайУчените смятат, че първите хладни оръжия, наподобяващи меча са открити около 2 хил. год. пр. н.е. Използвани са в периода от Бронзовата ера до края на Средновековието, разбира се с времето еволюират. Мечове от Бронзовата епоха с листовидна форма се появяват първоначално по крайбрежието на Средиземно и Черно море, както и в Месопотамия. В северните части на Европа и най-вече на Скандинавския полуостров  мечовете се появяват около 1400 г. пр.н.е. и имат по-различна форма от тези в по-южните райони. Катаната се появява около 900 г. Нейн първообраз е китайският меч дао (сабя с широко острие). Катана са най-здравите мечове в света, те са способни да разсекат материал от всякаква твърдост, месо, кости или желязо. Майсторите, владеещи изкуството на бой с Катана в битки, с войни въоръжени с обикновени европейски мечове, можели да разцепят техния меч на две части. Силата на удара на самурая и якостта на Катана давали възможност за това. Истински са тези истории, в които Катана разцепвала метала. Това е възможно и е документално  доказано, при удар на майстор – скор.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: