Отоманският мост

Отоманският мостКаменният мост над река Марица в Свиленград  е направен от едри блокове бял камък, с 21 свода и дължина 295 м. Мостът е строен през първата половина на XVI в. Според надписа върху него той е строен от султан Сюлейман.

Популярна легенда обаче приписва строежа на везира Мустафа. Според нея той жертвал живота си за благополучието на българските си поданици. Историята разказва, че Мустафа паша поканил майстор от Епир и му плащал да построи мост в полза на хората. Съоръжението се оказало толкова великолепно, че самият султан пожелал да го купи – не само от естетически съображения, но и с надеждата да събере добри такси от преминаващите по него. Притиснат от ултиматум и заплашен с уволнение, везирът решил, че единственият начин да запази честта си и да остави моста в полза на поданиците си е да се самоубие. Точно това и направил, като оставил Сюлейман вбесен, но безпомощен.

Султанът проклел онзи, който пръв минел по моста. Суеверните българи се стреснали  и постигнали негласен консенсус да не използват съоръжението. Положението било спасено от бащата на везира, който решил да се жертва, за да не се окаже самоубийството на сина му напразно. Легендата завършва драматично с преминаването му по моста.

Днес от една страна мостът на Свиленград тъне в забрава – поради разположението си в непопулярния граничен район с Турция. От друга страна, обаче, и до сега няма постройка в Свиленград, която да засенчва отоманското съоръжение над Марица.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: