Инструментите на Дявола

Acfd5Преди много години Дяволът решил да продаде всички инструменти на своя занаят. Подредил ги стриктно в стъклена витрина, за да ги виждат всички. Каква колекция било това! Тук бил блестящият кинжал на Завистта, а до него кротко си почивал чукът на Гнева. От другата страна лежали лъкът на Алчността и Желанието, а до тях живописно били подредени отровните стрели на Ревността и Въжделението. Там били и оръдията на Страха, Горделивостта и Ненавистта. И всички се виждали прекрасно, имали си етикети с название и цена.

А на най- красивата етажерка, отделно от всички останали инструменти, лежал малък, неугледен и доста очукан дървен клин, на който бил закачен етикет с надпис „Униние“. Учудващо, но цената на този инструмент била по-висока от всички останали, взети заедно. Един минувач попитал Дявола защо този странен клин струва толкова много пари и той му отговорил:

— Аз наистина го ценя повече от всичко на света, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички останали се окажат безсилни!

Дяволът нежно погалил дървения клин.

— Ако съумея да вбия този клин в главата на човека — продължил той, — този мой инструмент ще ми отвари вратата за всички останали инструменти.

Няма нищо по – смъртоносно от унинието! Не му се давайте, а се радвайте на живота, защото той е много, много кратък…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: