Художникът и неговият ученик

ХудожникНявга, някъде живял прочут художник. Бил на почит, а картините му са се считали зa безпогрешни и изящни.

Художникът имал ученик. С години наред ученикът показвал картините си само на майстора. Дошъл денят когато майсторът казал:

– Вече си готов. Народa трябва да види какво умееш и да го оцени. Вземи една от картините си и я окачи на централно място в града, така че да се види от много хора. Сложи до нея един червен молив и бележка на която пише, че ако има нещо, което не им се харесва, да го отбележат върху картината.

Ученикът така и направил. На другия ден, когато отишъл да види какъв е резултата, си глътнал езика. Цялата картина била покрита с червени кръстчета и кръгчета. Натъжил се естественно. Толкова труд, нерви и чувства бил вложил. Взел картината и отишъл при майстора.

Майсторът го утешил:

– Не се отказвай. Нарисувай я пак. Окaчи я отново на същото място, но този път остави различни цветове бои и четки за рисуване. На белeжката, която ще оставиш, напиши – ако не им се харесва нещо в картината, да го поправят.

Ученикът го направил.

На следващия ден, се изумил от гледката. Картината си останала непокътната, както и боите и четките, недокоснати. Много се зарадвал и се затичал да съобщи новината на майстора си.

Майстора го поздравил:

– Виж сега младеж. Исках да ти покажа нещо. Първия път, ти им даде възможност да те критикуват. Направиха го безпощадно. Сигурен съм, че дори хора, които си нямат понятие от рисуване, побързаха да надраскат картината. А вторият път, им каза да те поправят, тоест да изградят нещо. За да бъдеш градивен, са нужни знания и опит. Именно затова, никoй не посмя да докосне картината. Защото никoй от тях не го умее. За да бъдеш уважаван, не е достатъчно да си майстор в нещо, трябва да си и далновиден. Не можеш да получиш правилна оценка за своите творби, от хора които си нямат понятие за това, което правиш. За тях твоята работа не струва пукната пара. Никога не искай оценка за своя труд от такива хора и никога недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: