Символика на рибата

СомРибата често е символ на плодородието и изобилието, не само във физически, но и в духовен план. Тя често се намира в корените на вселенското дърво и олицетворява космическите сили.

Древните китайци я възприемали като  символ на щастието и изобилието, съчетанието риба и вода означавало еротични удоволствия.

Според японската митология земята се опирала на гигантски сом, който плувал във водите на вселенския океан. Когато сомът започвал да се движи, на повърхността хората усещат движенията му като земетресение.

В юдейската традиция рибата е символ на Месията, в християнството – символ на Христа.  Думата ихтис се разглеждала като абревиатура Иисус Христос, Божи син, Спасител (Iesous Christos Theou Hyios Soter).  Исус е тълкуван като  първото въплъщение на вселенския век на Рибите. Новопокръстените пък били назовавани рибки, а рибата, заедно с хляба – определяна като Божия храна.  До ранното Средновековие била рисувана на трапезата редом с хляба и потира за вино.

Върху раннохристиянскитеash_ashm_wa1845_52 стенописи в римските катакомби рибата е символ на евхаристията или  Светото Причастие.

Рибарският пръстен на папата също препраща към евангелската история за богатия улов на апостол Петър – има се предвид човешките души. Рибата символизира вярата, чистотата, Дева Мария.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: