Избата на Дявола

Casillero del Diablo 1Вината от чилийски произход се радват на голяма слава поради качеството си и отличния си вкус. Но съществува определен вид вино, чиято известност се дължи най – вече на една легенда. То е разглеждано като едно от най – известните чилийски вина, произхождащо от винарната „Конча и Торо”, чиито лозунг е „Легендата на виното”.

Легендата започва да се разпространява през средата на втората половина на 19 век (1871 год.), когато дон Мелчор де Конча и Торо, собственик и основател на „Винарна Конча и Торо” (Чили), запазва своите най – добри ботилки вино за себе си и за своите роднини. Постепенно тези бутилирани съкровища странно се изпаряват, въпреки че избата била пазена под ключ. Дон Мелчор нямал по – добра идея от тази да разпространи мрачен слух, че избите му били обитавани от Дявола.

Слухът бил достатъчен, за да спре изчезването на най – добрите му ботилки с вино. Тази легенда си проправила път между населението и по този начин се родило най – известното чилийско вино, което с основание е наричано „Избата на Дявола”.

Днес са изминали повече от сто години от създаването на легендата, но освен чрез нея вината на „Конча и Торо” грабват хората и със своето невероятно качество.

Casillero del Diablo 2Легендата за виното „Избата на Дявола” може би е най – известната, но не е единствената за него. Съществуват и някои други, които също са изпълнени с много фантазия и очарователни истории.

Една от най – известните е тази за появата на виното. Тази история произхожда от близкия изток, за да сме по – точни – от Персия. Историята разказва, че един император съхранявал грозде в избите си, което започнало да ферментира и отделяло специфичен аромат на вино. Този аромат бил сбъркан от обитателите на селището за отрова. Една куртизанка научила за тези слухове и решила да се самоубие като опита от невероятната отрова. Императорът разбрал за фаталното решение на жената и се запътил към избите, очаквайки да намери мъртвото й тяло. За негова изненада, обаче, той я открил щастливо и безгрижно  да танцува. Така било открито виното!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: